Parlament Europeu

Lagarde veu «poc probable» una pujada de tipus el 2022

La presidència del BCE considera que és poc probable que es donin les condicions sobretot si la inflació es manté elevada més temps de l’anticipat

Lagarde veu «poc probable» una pujada de tipus el 2022

AFP / DANIEL ROLAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que la recuperació de l’economia de l’eurozona continua sent «sòlida» i arribarà al nivell previ a la pandèmia a finals de l’any, hi ha riscos en l’horitzó –derivats dels colls d’ampolla de l’oferta i l’augment dels preus de l’energia– que estan portant el creixement a un terreny més «moderat». La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha explicat aquest dilluns davant la comissió d’assumptes econòmics de l’Eurocambra que, tot i que la despesa dels consumidors és sòlida, la falta de materials, equips i mà d’obra estan llastant la producció i debilitant les perspectives a curt termini. A aquest risc s’hi suma l’augment dels preus de l’energia, que ha contribuït a disparar la inflació a nivells rècord. Si la pujada es manté, la inflació es podria mantenir elevada més temps del previst inicialment, ha alertat Lagarde, que descarta una pujada de tipus d’interès el 2022.

Malgrat aquesta advertència, el BCE continua considerant que la pujada de la inflació –es va disparar al 4,1% a l’octubre– és temporal i que s’anirà moderant gradualment el 2022 fins a situar-se per sota de l’objectiu simètric del 2%. Segons el diagnòstic de la presidenta de l’entitat bancària, la pujada de la inflació es deu a tres a factors principals. En primer lloc, a l’augment dels preus de l’energia, cosa que suposa el 50% de la inflació. En segon, a la recuperació de la demanda després de la reobertura de l’economia, que enfronta una oferta restringida i empeny els preus a l’alça, i, en tercer lloc, a la reversió de la retallada temporal de l’IVA a Alemanya. Aquest últim element desapareixerà del càlcul de la inflació a partir de gener del 2022 tot i que els dos primers podrien durar més. 

Notícies relacionades

«Els preus actuals dels futurs apunten a una notable relaxació dels preus de l’energia en la primera meitat del 2022. A mesura que la recuperació continua i els colls d’ampolla de l’oferta es relaxen, podem esperar que la pressió sobre els preus dels béns i serveis es normalitzi. Com a resultat, encara creiem que la inflació es moderi durant l’any vinent, però tardarà més temps a baixar del que s’esperava originalment», ha reconegut Lagarde, que ha afegit que si els preus de l’energia continuen pujant o les restriccions de l’oferta persisteixen la inflació es podria «mantenir més alta durant més temps del que anticipem actualment».

Aquesta situació podria portar a salaris més alts i, en conseqüència preus més elevats, tot i que la presidenta del BCE ha insistit que de moment no en tenen proves. «Veiem un creixement salarial l’any que ve, possiblement una mica més que aquest any, però el risc d’efectes de segona ronda continua sent limitat», ha dit davant l’Eurocambra. Lagarde també ha insistit que ateses les perspectives moderades de la inflació per al 2022 és «poc probable» que es compleixin les tres condicions que portin a un augment dels tipus d’interès. Quant a la compra de deute públic per part del BCE, Lagarde ha recordat que en un moment en què el poder adquisitiu ja està sent reduït per l’augment de les factures de l’energia i el combustible, no és desitjable un enduriment indegut de les condicions de finançament i representaria un vent en contra injustificat per a la recuperació».