Possible aturada abans de Nadal

Calviño, sobre la vaga de camioners: «Hi ha temps per trobar una solució»

La ministra Raquel Sánchez anuncia que el Govern mobilitzarà 400 milions d’euros per transformar la flota de camions

Calviño, sobre la vaga de camioners: «Hi ha temps per trobar una solució»
2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics,Nadia Calviño, s’ha mostrat aquest dijous confiada que «hi ha temps per intentar trobar una solució» al conflicte amb el sector del transport per carretera abans del cessament d’activitat convocat entre el 20 i el 22 de desembre.

«No és desitjable una vaga en aquestes festes», ha assenyalat Calviño en una entrevista a TVE, on ha remarcat que hi ha temps per aconseguir un acord després que el Comitè Nacional del Transport per Carretera, al seu departament de mercaderies, denunciés l’«abandonament» del Govern central.

La vicepresidenta no ha aclarit com quedarà l’anomenada ‘eurovinyeta’ ni el pagament per l’ús d’autopistes, tot i que ha insistit en la necessitat d’aconseguir un sistema que «permeti fer sostenibles les vies d’alta capacitat» i que sigui «just».

Respecte a la possibilitat que la Comissió Europea rebaixi aquest dijous les seves previsions econòmiques per a Espanya, Calviño ha recordat que aquest any «hem tingut revisions molt intenses» i s’ha mostrat confiada que «la recuperació està en marxa» i que a final d’any el nivell d’activitat serà igual que abans de la pandèmia.

Així mateix, ha remarcat que «l’important» és que es compleixin les previsions que hi ha subjacents als Pressupostos, una cosa que es complirà aquest any i previsiblement també el que ve, ja que es basa en «unes estimacions molt prudents».

400 milions per transformar la flota de camions

D’altra banda, la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat que el Govern mobilitzarà 400 milions d’euros per subvencionar la transformació de la flota del transport de mercaderies per carretera, amb l’objectiu de recolzar la descarbonització del sector.

La intenció del Govern central és aprovar aquesta nova línia de subvencions abans que acabi el mes de novembre, ha precisat la titular de la cartera de Transports al Fòrum Nova Economia.

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. / EFE

Quant al sector aeri, Raquel Sánchez ha confirmat la congelació per al 2022 de les taxes aèries que aplica Enaire «per situar-les en nivells previs al 2019 i fer-les les més competitives d’Europa».

La ministra ha afegit que en les pròximes setmanes Enaire convocarà més de 90 places de controladors aeris.

Sobre l’anunci dels transportistes d’emprendre accions de protestes, aturades i vaga abans de Nadal, Raquel Sánchez ha comentat que «hi ha marge per parlar» i ha apuntat que el Govern «és conscient de les dificultats que estan assumint, entre altres qüestions per l’encariment dels combustibles».

Notícies relacionades

Respecte als plans sobre l’aplicació de peatges o el pagament per ús de les autovies espanyoles, la ministra ha declarat que el Govern va optar «per un canvi en el model» de les autopistes de peatge i que ara no ha d’«eludir el debat de la conservació i manteniment de la xarxa viària».

En aquest sentit, ha assenyalat que «no s’imposarà res» i ha assegurat que qualsevol decisió sobre un possible pagament per l’ús de les autovies es farà «mitjançant l’acord i en aquests termes s’està treballant».