Contra la corrupció

Els notaris rastregen negocis de 47.000 polítics en 3.000 empreses

  • La base de dades contra la corrupció, a què jutges, fiscals i forces de seguretat tenen accés per a les seves investigacions, s’ha duplicat en tot just quatre anys

Els notaris rastregen negocis de 47.000 polítics en 3.000 empreses
2
Es llegeix en minuts
David Page

Espanya compta amb un instrument específicament dissenyat per lluitar contra la corrupció dels polítics. Es va crear fa quatre anys, quan el Consell General del Notariat va constituir una base de dades amb què identificar personatges amb responsabilitat política i persones amb qui tenen negocis, i a la qual poden accedir directament jutges, fiscals i les forces de seguretat de l’estat per desenvolupar les seves investigacions i la seva tasca de prevenció de pràctiques il·legals.

El Consell de Notaris, a través del seu òrgan centralitzat de prevenció del blanqueig de capitals (OCP), va activar la base de dades el novembre del 2017 i va néixer amb una mica més de 25.000 noms (14.641 eren directament polítics i càrrecs públics i 10.544 més eren els seus pròxims). Des d’aleshores el registre gairebé s’ha duplicat.

La base de dades, amb la qual s’articula l’especial vigilància que la legislació obliga a tenir sobre els càrrecs públics per combatre la corrupció, compta actualment amb 47.000 persones identificades, segons confirmen a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA fonts de l’organització notarial. Les múltiples eleccions generals, autonòmiques i municipals celebrades en aquest temps han disparat la xifra de persones a vigilar, i el rastreig cada vegada més exhaustiu dels seus negocis i relacions empresarials també ha fet que creixi la base de dades.

Segons els registres del Consell General del Notariat, actualment es vigilen 24.304 persones amb responsabilitat política i 22.634 pròxims pels seus negocis en 2.915 empreses. Es considera persona amb responsabilitat política tot aquell parlamentari estatal, autonòmic o municipal, les altes institucions de l’Estat (direcció de l’Estat, fiscal general de l’Estat, el cap d’Estat Major...), membres dels governs central, regionals i locals (en municipis de més de 50.000 habitants) i directius de societats públiques. I tots continuen tenint aquesta condició fins dos anys després de deixar el càrrec.

Per lluitar contra la figura dels testaferros, també s’inclouen a la base de dades dels notaris els pròxims a aquests càrrecs públics, considerant-se com a tals aquells que tenen una relació empresarial estreta (els apoderats de les seves empreses, persones que reben més d’una donació a l’any...).

La legislació obliga les entitats i cossos que treballen contra el blanqueig de capitals a fer una vigilància especial i específica a les persones físiques amb responsabilitats polítiques i als seus socis empresarials. Les forces i cossos de seguretat de l’Estat, els fiscals i els jutges tenen accés directe a la informació d’aquest registre sobre la identitat de les persones amb responsabilitat política i les empreses que controlen directament o a través de mitjancers.

Titulars reals

Notícies relacionades

Titulars realsEspanya compta amb dos centres de dades gegants per identificar els amos reals més de 2,5 milions d’empreses i organitzacions, tot i que s’utilitzin societats pantalla o testaferros per ocultar-les o emmascarar-les. El Consell General del Notariat compta amb una base de dades de titulars reals i l’Escola de Registradors també opera el seu Registre de Titularitats Reals.

Un doble instrument a disposició de l’Agència Tributària i de les forces de seguretat en la seva lluita contra el frau fiscal realitzat a través d’entramats societaris d’entitats suposadament independents. Es consideren «titulars reals» d’una empresa persones o societats que gestionen una companyia o que de manera directa o indirecta en tenen més d’un 25% del capital o els drets de vot.

Temes:

Frau fiscal