Energia

Naturgy guanya un 58% més gràcies a la venda de filials

La companyia abonarà un segon dividend a compte de 40 cèntims per acció el 15 de novembre

El grup fa un nou pas i es compromet a vendre l’electricitat a 65 euros/MWh durant tres anys

20200205 472744 naturgye 1 1

20200205 472744 naturgye 1 1

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Naturgy va obtenir fins al setembre un benefici net de 777 milions, amb un increment del 58% gràcies a les plusvàlues per la venda de negocis, que van aportar 187 milions. En aquest apartat s’inclouen el negoci elèctric a Xile i la participació a UFGAs a Egipte. La companyia considera que el subministrament de gas està assegurat a pesar del tancament del gasoducte que travessa el Marroc i assegura que a finals d’any funcionarà l’ampliació de Medgaz, que gestiona juntament amb l’algeriana Sonatrach. Al seu torn, el grup presidit per Francisco Reynés, que ha sigut objecte d’una opa parcial pel fons australià IFM, amb el qual ha aconseguit el 10,83% del capital i que ha reforçat el paper de La Caixa com a primer accionista, abonarà el 15 de novembre un segon dividend a compte de 40 cèntims per acció.

El resultat d’explotació de l’empresa, en un entorn de volatilitat dels mercats internacionals del gas i la incertesa regulatòria, ha ascendit a 2.560 milions d’euros fins al setembre, en línia amb el resultat del mateix període del 2020 i un 17% inferior al del 2019, per la qual cosa no recupera encara els nivells previs a la pandèmia. L’ebitda ordinari va ser de 2.990 milions, un 6% superior al del 2020 i un 6% inferior al del 2019. 

El 40% d’aquest resultat d’explotació correspon a xarxes a Espanya; un 20%, a xarxes a Llatinoamèrica; un 25%, a gestió de l’energia; un 8%, a comercialització, i un 7%, a renovables. 

Malgrat la volatilitat del context energètic internacional, la companyia preveu tancar l’exercici del 2021 amb un ebitda d’entre 3.800 i 3.900 milions d’euros. Fins al setembre, la companyia ha experimentat una recuperació de la demanda i una lleu expansió dels seus marges de gas als seus mercats internacionals de caràcter transitori conseqüència de la seva volatilitat. Aquests efectes han sigut contrarestats per una pressió a la baixa en els marges de subministrament d’electricitat a causa de l’increment dels preus del ‘pool’ elèctric a Espanya.

Menys deute

El balanç de la companyia s’ha reforçat, amb un deute net a setembre d’11.400 milions d’euros, un 16% inferior al tancament del 2020. Les inversions van ascendir a 900 milions d’euros, centrades fonamentalment en els negocis de generació renovable i d’infraestructures de xarxes de distribució d’energia.

El juliol passat, la companyia va presentar el seu pla estratègic 2021-2025, amb el qual impulsarà el seu paper en la transició energètica i en la descarbonització. Tal com es recull en el pla estratègic, la companyia abonarà un segon dividend a compte el 15 de novembre de 40 cèntims per acció, íntegrament pagable en efectiu. D’aquesta forma manté la seva política, qüestionada per IFM abans de tancar l’opa i defensada per tots els mitjans pel seu principal accionista, Criteria-La Caixa. A més, Reynés i La Caixa compten des de la setmana passada amb el recolzament públic d’Adebayo O, Ongulesi, president dels grans accionistes, el fons GIP.

Estabilitat i visibilitat

Naturgy valora la decisió del Govern central respecte a l’exclusió de minoració dels contractes d’electricitat a preu fix i a termini. Això contribueix, afirma, a donar estabilitat i visibilitat als generadors i consumidors, i especialment als clients industrials potencialment afectats per les incerteses regulatòries de les últimes setmanes. Els aclariments governamentals mantenen els incentius a la contractació a termini com a estratègia per mitigar la volatilitat actual del ‘pool’.

En el marc de l’escalada de preus de l’electricitat, Naturgy ha fet un nou pas i ha comunicat que oferirà tota la seva capacitat de generació elèctrica inframarginal disponible als clients (residencials, comercials i industrials) a un preu de l’energia de 65 euros per megawatt hora (MWh) durant tres anys. Amb aquesta mesura Naturgy permetrà als clients desvincular les seves factures de la volatilitat del preu del ‘pool’. Al setembre va oferir una tarifa de 60 MWh durant dos anys.

Notícies relacionades

La companyia presidida per Francisco Reynés recorda que el final de la concessió el 31 d’octubre del gasoducte GME (Magrib-Europa) estava previst des de fa temps i no afectarà l’aprovisionament de gas per a la companyia, «que ja havia contemplat aquesta eventualitat i adaptat, en conseqüència, la seva estratègia de subministrament. 

En aquest sentit, el subministrament a través del gasoducte de Medgaz, infraestructura cocontrolada per Naturgy i la companyia pública algeriana Sonatrach, «està assegurat gràcies a l’ampliació en curs que serà operativa a finals d’aquest any amb una capacitat superior als 10 bilions de metres cúbics a l’any. «L’ampliació de Medgaz reforça la seguretat de subministrament de gas natural algerià al nostre país, i és un element essencial de cara als pròxims mesos d’hivern. Medgaz és per nosaltres, i el nostre soci Sonatrach, un exemple de bona cooperació en la gestió d’una infraestructura estratègica per a Espanya», ha destacat el president executiu de Naturgy.