AUTOMOCIÓ

El mercat d’ocasió va caure un 17% a l’octubre

  • El mercat d’ocasió va comptabilitzar 161.153 transferències, sent 56.696 del total cotxes de més de 15 anys.

  • Des de les patronals Ganvam i Faconauto apunten a la crisi dels xips, que està llastant la generació d’estoc perquè empreses i llogateres no poden renovar la seva flota, com a principal causa de la caiguda.

El mercat d’ocasió va caure un 17% a l’octubre
2
Es llegeix en minuts
Álex Soler
Álex Soler

Periodista

Especialista en motor, mobilitat elèctrica i indústria de l'automòbil

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mes passat es van comptabilitzar, segons dades de les patronals de concessionaris, Faconauto, i distribuïdors, Ganvam, un total de 161.153 transferències de vehicles utilitzats, una xifra que suposa una significativa caiguda del 17,2% respecte a l’octubre del 2020 i el quart mes consecutius amb descensos al mercat d’ocasió. Segons les seves dades, el mes passat es van vendre 2,7 cotxes de segona mà per cada vehicle nou matriculat.

En l’acumulat de l’any, el mercat d’ocasió suma 1.593.352 transferències, cosa que suposa un 11,6% més respecte als 10 primers mesos del 2020, gràcies principalment a la comparativa amb els mesos d’abril i maig, amb la indústria pràcticament aturada per la pandèmia. Respecte al 2019 la xifra és un 6% més baixa, així que el mercat d’ocasió encara és lluny dels nivells prepandèmia. No obstant, i amb una ràtio cotxe d’ocasió / cotxe nou de 2,3 a 1, està molt més a prop d’arribar a nivells del 2019 que el mercat de vehicles nous.

Des de Ganvam, Tania Puche, directora de comunicació, apunta a la crisi dels xips com a causa de la caiguda. «[La crisi] està generant un efecte en cadena en el mercat d’ocasió, que continua a la baixa llastat per la falta d’usats joves com a conseqüència que empreses i llogateres no estan ‘fabricant’ aquests models al no renovar les seves flotes». «Ens trobem amb unes vendes molt allunyades de les nostres aspiracions. La debilitat de les matriculacions de vehicles nous dels dos últims anys està impedint que es generi estoc de vehicles d’entre zero i cinc anys, fet que explica aquestes caigudes», afegeix Raúl Morales, director de comunicació de Faconauto.

Per trams d’edat i tecnologia

Notícies relacionades

Com és habitual, la gran majoria de cotxes venuts en el mercat d’ocasió el mes passat tenien més de 15 anys. Del total, 56.696 vehicles superaven aquesta edat, concentrant un 35% del mercat però caient un 5,3%. Per la seva banda, els vehicles d’entre zero i tres anys es van desplomar un 42,1% fins a les 11.655 unitats. Millor els va anar als vehicles d’entre cinc i vuit anys, que van pujar un 2,3% fins a les 14.864 unitats.

Per tecnologia, el dièsel segueix sent el carburant estrella del mercat d’ocasió. Malgrat caure un 17,4% respecte a l’octubre del 2020, continua representant el 58,7% de les operacions. Els vehicles de gasolina, per la seva banda, van patir un retrocés més acusat, del 21,7% respecte al mateix mes de l’any passat. Paral·lelament, els vehicles elèctrics van pujar un 93,1% fins a arribar a les 1.155 unitats, mentre que els híbrids endollables dièsel es van disparar un 590,5% fins a les 145 unitats i els híbrids endollables de gasolina van fer el mateix un 210,1%.

Temes:

Cotxes