Impostos

¿Quan venç el segon termini per pagar l’IRPF?

En les declaracions amb resultat a pagar es pot liquidar el deute en dos terminis

IRPF

IRPF

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al fer la declaració de la renda, si el resultat surt a pagar, és a dir, aproximadament una de cada quatre, es pot liquidar en dos terminis: el primer, del 60% de l’import al moment de presentar-la, i el segon, del 40% restant. Per poder acollir-se a aquesta modalitat cal presentar la declaració dins del termini establert, que no es tracti d’una autoliquidació complementària i que en el moment de presentar-la s’efectuï l’ingrés del 60% de l’import.

Notícies relacionades

En el cas dels contribuents que confirmin i presentin l’esborrany de declaració a través de l’aplicació per a dispositius mòbils, el pagament de l’import del deute tributari resultant s’haurà de realitzar necessàriament en dos terminis mitjançant domiciliació bancària. El termini per efectuar la domiciliació bancària va ser del 7 d’abril fins al 25 de juny. Si s’opta per domiciliar únicament el segon termini, el tràmit es va poder fer fins al 30 de juny.

En funció de si el contribuent domicilia o no el pagament resultant del primer termini, es poden distingir les següents situacions en relació amb l’ingrés de cada un dels terminis:

Contribuents que no van efectuar la domiciliació bancària del primer termini 

En aquest cas, el contribuent va efectuar la liquidació del 60% del primer termini al presentar la declaració. Si només va domiciliar el pagament del segon termini, s’haurà d’efectuar a l’entitat de crèdit que actuï com a col·laboradora en la gestió recaptatòria en la qual el contribuent va efectuar l’ingrés del primer termini.

Si no es vol domiciliar el pagament del segon termini, el pagament s’haurà d’efectuar per via electrònica o directament en qualsevol oficina situada en territori espanyol d’aquestes entitats (bancs, caixes o cooperatives de crèdit).

En aquest segon termini cal ingressar el 40% restant de la quantitat resultant de la declaració fins al 5 de novembre de 2021

Si es va domiciliar en compte exclusivament el pagament del segon termini, el 5 de novembre, l’entitat col·laboradora en la qual es va domiciliar aquest pagament s’encarregarà de deure l’import al compte indicat remetent el justificant de pagament. 

Si no es va domiciliar en compte el pagament del segon termini, cal liquidar-lo en qualsevol de les entitats col·laboradores directament o per via electrònica mitjançant el document d’ingrés, model 102, que podrà obtenir descarregant-lo a través del portal d’Internet de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, a l’adreça electrònica http://www.agenciatributaria.es o bé en qualsevol delegació o Administració de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

Contribuents que van efectuar la domiciliació bancària del primer termini


En aquest cas, poden optar també per la domiciliació bancària del segon termini, que s’haurà de fer a la mateixa entitat col·laboradora i compte en el qual es va domiciliar el primer termini. L’Agència Estatal d’Administració Tributària comunicarà les ordres de domiciliació bancària que ha efectuat el contribuent a l’entitat col·laboradora assenyalada, que va procedir, en el seu cas el dia 30 de juny de 2021, a carregar al compte l’import del primer termini domiciliat, remetent posteriorment al contribuent el justificant de l’ingrés realitzat, que servirà com a document acreditatiu.

Posteriorment, l’entitat col·laboradora procedirà, el dia 5 de novembre de 2021, a carregar al compte l’import domiciliat del segon termini, remetent al contribuent el justificant acreditatiu de l’ingrés. Si la domiciliació bancària es va fer només per al primer termini, l’ingrés corresponent al segon termini s’haurà d’efectuar en qualsevol de les entitats col·laboradores situades en territori espanyol, directament o per via electrònica, mitjançant el document d’ingrés, model 102.