Principal país proveïdor per a Espanya

Ribera viatja a Algèria pel tancament del gasoducte que passa pel Marroc

La vicepresidenta tercera vol assegurar-se que es complirà amb el subministrament malgrat la crisi diplomàtica entre els dos països

Ribera viatja a Algèria pel tancament del gasoducte que passa pel Marroc
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, viatja aquest dimecres a Algèria per assegurar-se que es complirà amb el subministrament de gas a Espanya, segons fonts del sector, malgrat la crisi diplomàtica entre aquest país i el Marroc, per on fins ara passava part del gas algerià amb destinació a la península.

Després de complir amb la seva agenda al país magribí, de la qual no han transcendit més detalls, Ribera atendrà els mitjans de comunicació a les 6 de la tarda.

El viatge té lloc després que el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, reiterés aquest dilluns que havia rebut garanties d’Algèria que es complirà amb el subministrament de gas a Espanya malgrat haver trencat relacions amb Rabat.

A més, va recalcar que en la seva visita a Alger el 30 de setembre que els seus interlocutors algerians, inclòs el president, Abdelmadjid Tebboune, així l’hi van transmetre, i el seu homòleg, Ramtane Lamamra, l’hi va reiterar la setmana passada, quan es van veure en una conferència internacional a Trípoli.

Algèria és el principal país proveïdor de gas natural per a Espanya, bona part del qual es transportava fins ara a través del Marroc, pel gasoducte Magrib-Europa. No obstant, arran de la ruptura de relacions entre els dos països veïns anunciada per Alger el 24 d’agost, el Govern algerià va revelar que ara el subministrament es faria a través del gasoducte Medgaz, que uneix el país nord-africà amb Espanya.

Naturgy i l’algeriana Sonatrach van acordar al juliol l’entrada en funcionament de l’ampliació de Medgaz el quart trimestre d’aquest any, situació que permetrà vehicular un 25% del gas natural que es consuma a Espanya i enfortirà la relació estratègica entre les dues companyies.

Quant al Gasoducte Magrib-Europa, que canalitza el gas algerià a través del Marroc i que el país africà té previst tancar el pròxim diumenge, 31 d’octubre, va entrar en funcionament el novembre de 1996, per la qual cosa aquest any es compleixen 25 anys de la inauguració d’aquesta obra, que s’ha convertit en una de les principals portes d’entrada del gas a Espanya.

Algèria ha dit que ampliarà la capacitat del gasoducte Medgaz, però els experts avisen que, si es troba amb problemes tècnics, això pot posar en un compromís Espanya a les portes de l’hivern i amb el preu del gas pels núvols, segons indiquen experts del sector.

Enegás assigna més ‘slots’

En aquest sentit, Albares ha remarcat en diverses ocasions que «hi ha moltes maneres de transportar el gas» a Espanya com a gas natural liquat (GNL). En concret, Enagás, en qualitat de Gestor Tècnic del Sistema gasista (GTS), ha adjudicat 23 ‘slots’ addicionals per als pròxims 12 mesos en la segona subhasta extraordinària de ‘slots’ per a la descàrrega de barcos metaners de gas natural liquat (GNL) a les terminals de regasificació del sistema gasista espanyol.

Aquests 23 ‘slots’ són addicionals als 22 adjudicats en la subhasta extraordinària realitzada al setembre. Així, amb aquestes dues subhastes s’han assignat en total 45 ‘slots’ addicionals als previstos inicialment per als pròxims 12 mesos.

Els ‘slots’ són finestres de capacitat per a la descàrrega de barcos de gas natural liquat (GNL) en les plantes de regasificació.

Notícies relacionades

Aquestes subhastes extraordinàries s’emmarquen dins de les mesures que s’estan prenent «per prudència i prevenció» davant el context de volatilitat dels mercats mundials de gas natural amb l’objectiu de posar a disposició de les empreses que porten el gas natural a Espanya la màxima capacitat per promoure les descàrregues de GNL en les plantes de regasificació del país.

L’objectiu d’aquesta estratègia és contribuir, amb totes les mesures possibles, a la garantia de subministrament energètic, segons explica la companyia presidida per Antonio Llardén.