Pronòstics per a Catalunya

La recuperació del nivell pre-Covid el 2022, en perill per la inflació i la falta de subministraments

La Cambra de Comerç rebaixa dues dècimes la previsió de creixement per a aquest any i el que ve, fins al 6,1% i el 6,5%

La recuperació del nivell pre-Covid el 2022, en perill per la inflació i la falta de subministraments

MÒNICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El creixement econòmic segueix robust, però amb riscos. La Cambra de Comerç de Barcelona alerta que l’enquistament de la inflació i la falta de subministraments fa perillar la recuperació dels nivells pre-Covid l’any que ve a Catalunya.

Per ara, l’organisme cameral estima un creixement del producte interior brut (PIB) aquest any i el que ve dues dècimes inferior al calculat inicialment al juliol, amb el 6,1% i el 6,5%, respectivament. Amb aquest ritme d’augment es podria recuperar el nivell pre-Covid l’any que ve.

Però tot això dependrà de la persistència de la inflació i de la falta de subministraments. Si aquests riscos persisteixen «és molt possible que el creixement del PIB del 2022 estigui més a prop del 5% que del 6% i la recuperació dels nivells pre-Covid no s’aconseguiria fins el 2023», destaca l’entitat. La Cambra estima que la mitjana de la inflació serà del 2,7% aquest any i baixarà al 2% el que ve.

En tot cas, el final de l’estat d’alarma i el control de la variant delta del coronavirus han permès que la recuperació de l’economia catalana s’hagi accelerat en el tercer trimestre, en bona part gràcies al turisme domèstic.

Notícies relacionades

És per això que les empreses afronten el quart trimestre amb «unes expectatives de creixement positives» . De fet, el PIB català podria acabar el 2021 un 3,9% per sota del nivell precrisi, segons l’Informe de Conjuntura Catalana del tercer trimestre, fet per l’equip d’AQR-Lab de la Universitat de Barcelona (UB) i la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’estudi destaca el creixement «robust» dels indicadors del mercat laboral i la creació d’empreses, «que cada vegada s’acosten més als nivells precrisi».