Després del canvi regulatori

Almenys tres quarts de la demanda elèctrica es lliuren del ‘cop de destral’ del Govern

Iberdrola i Endesa asseguren que tota la seva energia està venuda a preu fix i suggereixen que l’impacte de la retallada serà mínim

Pla general de la central nuclear d Asco  a la Ribera d Ebre  amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l esquerra  Imatge publicada l 1 de juliol del 2019  (Horitzontal) Roger Segura ACN

Pla general de la central nuclear d Asco a la Ribera d Ebre amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l esquerra Imatge publicada l 1 de juliol del 2019 (Horitzontal) Roger Segura ACN / Roger Segura

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El pols entre el Govern i les elèctriques s’ha amainat de manera radical, amb reial decret inclòs. Iberdrola i Endesa han aplaudit aquest dimecres el canvi regulatori de l’Executiu segons el qual la ‘destralada’ als ingressos de les centrals inframarginals (nuclears, hidràuliques i algunes de renovables) per l’alça del gas no afectarà aquells contractes a preu fix. La resposta de les dues principals elèctriques, Iberdrola i Endesa, ha sigut la mateixa: «Tenim tota l’energia venuda amb contractes a preu fix».

Més enllà de si és exactament tota la seva energia o es tracta d’una frase feta, totes dues companyies suggereixen que l’impacte de la retallada, després del canvi de dimarts, serà mínim. I a falta de més dades, el cert és que, segons la xifres proporcionades per Iberdrola en la presentació de resultats, el 76% de la demanda a Espanya (190 terawatts hora que corresponen a 18 milions de clients residencials i industrials) està protegida per contractes a preu fix. És a dir, com a mínim tres quarts de la demanda estarà exempta de la retallada.

Un altre 10% (25 terawatts-hora que pertanyen a 10 milions de consumidors) són clients domèstics amb tarifa regulada i el 14% restant (35 terawatts –hora que corresponen a 500.000 industrials i administració pública) tenen contractes indexats al majorista o amb cobertura per decisió pròpia. Aquests a priori sí que es veurien afectats per això, però és possible que una part d’aquests no estigui cobert per tecnologies inframarginals (les que el Govern ha penalitzat perquè no pateixen el cost del gas), per la qual cosa tampoc patiria la retallada. La incògnita sobre l’oferta es resoldrà en les pròximes setmanes, després de la presentació de tota la informació per part de les elèctriques que aclarirà amb exactitud quina quantitat d’energia es veurà penalitzada.

L’objectiu de l’Executiu era retallar els ingressos de les centrals elèctriques que no havien de fer front al cost del gas (no utilitzen aquesta matèria primera) però es beneficien del fet que el mercat espanyol és marginalista (l’última tecnologia a casar oferta i demanda és la que marca el preu per a la resta) i, per tant, reben la mateixa retribució. El Govern va estimar que la retallada s’elevaria a uns 2.600 milions d’euros que servirien per ingressar el sistema, en substitució dels càrrecs elèctrics que es van rebaixar en un 96% per reduir la factura final dels consumidors, juntament amb els impostos (rebaixa de l’IVA i de l’impost especial de l’electricitat).

Transvasament a la indústria i canvis en el PVPC

Notícies relacionades

L’objectiu del Govern per matisar el decret ha sigut, segons va assegurar la ministra, provocar un transvasament de clients industrials –segons les xifres d’Iberdrola, aquest 14% de la demanda– cap als contractes a preu fix, fet que provocaria que aquest tipus d’usuaris (per a qui la factura de la llum representa una porció molt elevada dels seus costos de producció) tingués preus més baixos que els actuals (entorn dels 200 euros de mitjana) i alhora lliura les elèctriques de la minoració per l’alça del gas.

A això cal afegir la «reformar» de la tarifa regulada que té ‘en observació’ el Govern. El Ministeri per a la Transició Ecològica ha obert una consulta pública per canviar la denominada tarifa de preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), al qual estan acollits 10,5 milions de consumidors a Espanya. Indexat al mercat a l’engròs de l’electricitat, els gegants de la llum es queixen que és una fórmula poc habitual en altres països i és en part culpable de gran part de la polèmica social generada al voltant a l’alça de l’electricitat, per això advoquen per la seva eliminació. Tot això malgrat que l’Executiu i el regulador (la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) ha defensat durant anys que aquesta era la tarifa més barata i transparent.