Seria el principal accionista

Vivendi demana permís al Govern central per disparar la seva participació a Prisa fins al 29,9%

L’operació del grup francès, tradicional aliat de l’actual màxim accionista del grup, el fons Amber, pot ser la via per a la sortida del capital de la companyia a alguns accionistes com ara Santander i, fins i tot, Telefónica

Vivendi demana permís al Govern central per disparar la seva participació a Prisa fins al 29,9%

PRISA

3
Es llegeix en minuts
Araceli Muñoz
David Page

El grup francès Vivendi vol escalar posicions a Prisa i ha anunciat la seva intenció d’aconseguir el 29,9% del capital del grup, amb la qual cosa es convertiria en el màxim accionista del grup que controla el diari El País o la cadena SER. De moment, el conglomerat francès és el segon accionista amb el 9,936% del capital de Prisa, només per darrere del fons Amber Capital.

Segons ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el grup francès ha sol·licitat al Govern central autorització per prendre posicions en la companyia, en la qual va entrar a principis d’aquest any després de comprar el 7,6% que ostentava HSBC en una col·locació accelerada, valorada en 52 milions d’euros. Vivendi també ha manifestat que «en l’actualitat no està en negociacions o converses amb cap accionista de Prisa per a l’adquisició de les esmentades accions». L’operació estaria valorada entorn dels 80 milions d’euros al preu a què han tancat la jornada borsària d’avui els títols del grup de mitjans espanyol (0,56 euros per acció, que van rebotar el 3,52% a tancament de la borsa).

Amb aquesta operació, Prisa es quedaria a tret d’opa del conglomerat francès, ja que el grup gal ha sol·licitat aprovació per quedar-se amb el mínim legal pel qual la legislació espanyola no exigeix llançar una oferta pública d’adquisició d’accions (OPA), que sí ho exigeix al superar el llindar del 30% del capital d’una cotitzada. Es pot recordar que amb el conegut com a escut anti-OPAs posat en marxa a principis de la pandèmia per l’Executiu de Pedro Sánchez, totes les operacions que impliquin superar el llindar del 10% d’una empresa considerada com a estratègica, com és el cas de Prisa, han de ser autoritzades pel Govern en el Consell de Ministres.

Fins ara, el màxim accionista de Prisa és Amber Capital, que és present en l’accionariat des de l’any 2015 i va ser el culpable del gir al timó del grup de comunicació espanyol, que després de mesos de guerra es va saldar amb la sortida de Javier Monzón tot just dos anys més tard del seu nomenament com a president de la companyia. De fet, el màxim executiu de Prisa ara és Joseph Oughourlian, el fundador del fons.

Vivendi va donar suport a Amber en aquell moviment de presa de control i fonts del mercat donen per fet que la companyia francesa compta ara amb el beneplàcit del fons per elevar la seva participació i que tots dos van de la mà en la configuració d’un nou nucli dur en el capital de Prisa. Amber i Vivendi, a més, ja s’han vist les cares en un altre conegut grup de mitjans, el francès Lagardère, on el fons ha facilitat una OPA al grup gal després d’anunciar la seva disposició a vendre’l les seves accions.

Altres accionistes de rellevància en la companyia són Telefónica, que ostenten el 9,44%; el hòlding Rucandio (que agrupa les participacions de les antigues famílies fundadores del grup com els Polanco i els Pérez), que té el 7,6%; i el xeic qatarià Al-Thani, que ostenta el 5,31% i participa en el seu accionariat des de l’any 2015.

Notícies relacionades

Fonts del mercat pròximes al capital de Prisa apunten que l’operació de Vivendi i la seva intenció de comprar entorn d’un 20% addicional serviria com a possible via de sortida d’alguns dels accionistes actuals, singularment Santander o el xeic qatarià, depenent del preu de compra ofert per la companyia gal·la. Les mateixes fonts apunten que no seria descartable la venda de la seva participació per part de Telefónica, però la teleco ara es troba en una situació més còmoda en l’accionariat per la seva entesa amb Amber.

El conglomerat de mitjans francès va anunciar en el moment del seu aterratge a Prisa a principis d’aquest any que aquesta inversió s’emmarcava en el seu full de ruta per «reforçar-se com un grup mundial de continguts, mitjans i comunicació», així com ampliar «el seu accés a mercats de llengua espanyola a Europa, l’Amèrica Llatina i els Estats Units». En l’actualitat, Vivendi també és accionista d’una altra coneguda empresa de mitjans a Espanya, Mediaset, amb la qual s’ha vist immersa en una batalla judicial que es va resoldre el maig d’aquest any i a través de la qual es desprendrà del 19,19% del capital de la propietària de Telecinco en els pròxims cinc anys quedant-se com a minoritari amb el 4,16%.