Cimera empresarial

L’empresa familiar reclama evitar traves a crear ocupació de qualitat

Marc Puig, president de l’IEF, exigeix que no s’imposin condicions al mercat laboral pitjors que als països veïns

El Rei i la ministra d’Indústria lloen el treball realitzat per aquest tipus de companyies durant la pandèmia del coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), Marc Puig, ha reclamat al Govern que «permeti crear ocupació de qualitat» i «que no es posin condicions pitjors que les dels països veïns amb els quals competim». En el discurs d’obertura del 24è congrés nacional de l’Empresa Familiar a Pamplona, presidit pel rei Felip VI, el Monarca ha defensat «la gran importància» de la col·laboració publico-privada en especial amb els fons europeus Next Generation, després d’una prolongada ovació dels empresaris assistents.

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que ha participat en la inauguració del congrés, ha reconegut «l’important compromís de les empreses familiars amb les generacions futures» i el recolzament d’aquestes companyies en la lluita contra la pandèmia, que ha agraït. Maroto ha desgranat les mesures del Govern per pal·liar els efectes de la crisi i que gràcies a això «avui avancem cap a una recuperació econòmica sòlida» que ha de ser justa. I ha defensat també la col·laboració publico-privada i un pacte per la indústria i l’elaboració de la política industrial 2030.

Per la seva banda, Puig, davant un auditori d’uns 500 empresaris i directius inscrits, ha destacat que l’horitzó temporal d’aquest tipus de companyies és la pròxima generació i la vinculació amb els llocs en què van ser fundades. «Hem de generar beneficis, però hem de tenir també en compte l’impacte en tots els grups d’interès», ha sentenciat, i ha posat com a exemple la lluita d’aquest tipus d’empreses contra la crisi del coronavirus.

Puig ha defensat posar-se al capdavant en el combat contra la crisi climàtica, la igualtat de gèneres i la diversitat i el capitalisme inclusiu. El president de l’IEF ha recordat que el lema del congrés és «Treballem per una societat millor». De fet, les jornades, que duren fins aquest dimarts, van tenir diumenge com a tret de sortida la firma d’una declaració institucional de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) i les 18 associacions territorials vinculades en favor de la sostenibilitat empresarial, social i mediambiental.

El Rei ha reconegut que les empreses familiars tenen interioritzat que a més de tenir beneficis les seves actuacions «transcendeixen en una transformació positiva de la societat». Igual com la ministra d’Indústria, Felip VI ha reiterat l’agraïment a les empreses familiars per l’esforç portat a terme durant la pandèmia i ha destacat el seu paper com a generadores de projectes i el seu «component personal i emocional que, en moltes ocasions, facilita la labor de transformació social».

Notícies relacionades

En el seu discurs ha remarcat que «allà on hi ha empreses familiars compromeses, hi ha futur», i ha valorat el compromís d’aquestes companyies amb la sostenibilitat, «la pedra angular sobre la qual construir una societat millor».

En la sessió d’aquest dilluns, en què també ha participat la presidenta de Navarra, María Chivite, està prevista la intervenció del líder del PP, Pablo Casado. Les empreses familiars suposen al voltant del 60% del producte interior brut (PIB) i el 70% de l’ocupació.