Cimera de patrons

Les empreses familiars segellen un compromís amb la sostenibilitat

  • El ‘lobby’ de firmes dominades per parents subscriu un manifest per les millors pràctiques empresarials, socials i mediambientals 

  • L’Institut de l’Empresa Familiar reuneix uns 500 empresaris a Pamplona aquest dilluns i dimarts presidit pel rei Felip VI

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Familiars i sostenibles. Aquest és el compromís que han segellat per escrit l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), que agrupa al voltant d’un centenar de les companyies espanyoles més grans dominades per parents; i les 18 associacions territorials vinculades a aquesta organització, durant un acte a Pamplona.

Es tracta d’un manifest amb compromisos en matèria de sostenibilitat empresarial, social i mediambiental, que han firmat tots els presidents de les organitzacions, encapçalats pel de l’IEF, Marc Puig. L’acte precedeix el 24 congrés de l’IEF, que se celebrarà aquest dilluns i dimarts a la capital navarresa, amb l’assistència d’uns 500 empresaris i directius i l’inici de la qual presidirà el rei Felip VI, sota el lema ‘Treballem per una societat millor’.

En l’apartat empresarial, el manifest segellat aposta per pràctiques a llarg termini «basades en criteris ètics, que permetin un creixement sostenible i que tinguin en consideració els interessos dels treballadors, clients, proveïdors, accionistes, institucions, administracions i la societat en el seu conjunt».

El compromís social inclou «el foment de la diversitat, la promoció de la igualtat entre gèneres, la inclusió social i la generació d’ocupació estable i de qualitat adequada a les necessitats de les empreses».

Al seu torn, les empreses familiars es comprometen a una gestió «de forma respectuosa amb el medi ambient, adoptant les modificacions que siguin necessàries en els seus processos per reduir les emissions de CO2».

El congrés, que suposa la tornada a la normalitat després de la pandèmia, que va obligar a celebrar-lo de forma virtual, suposarà l’estrena en aquest nou context per part del president de l’IEF, Marc Puig, que va accedir a la presidència el 4 de juny del 2020. El seu pare, el recentment desaparegut Mariano Puig, va ocupar el mateix càrrec fa 20 anys.

Al seu torn, donarà pas a les especulacions sobre el seu possible substitut, ja que s’haurà d’escollir el maig de l’any que ve perquè els mandats són de dos anys. Habitualment, el nou president sorgeix d’entre els vicepresidents. En l’actualitat aquests són Juan March, president de la Banca March; Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners; Sabina Fluxà, vicepresidenta i consellera delegada del grup Ibersotar; i Miguel Abelló, president executiu de Torreal.

Després de Leopoldo Rodés, que va ser el primer president de l’IEF, de 1992 a 1995 i Mariano Puig, de 1995 a 1997, van seguir en mandats de dos anys, amb una única excepció amb Juan Roig (Mercadona), que ho va ser tres anys, José María Serra (Catalana Occident), Rafael del Pino (Ferrovial), José Manuel Lara Bosch (Planeta), Alfonso Soláns (Pikolín), Juan Roig; Simón Pedro Barceló (Barceló), Isak Andic (Mango), José Manuel Entrecanales (Acciona), Javier Moll (Prensa Ibérica), Ignacio Osborne (Osborne), Francisco J. Riberas (Gestamp) i Marc Puig (Puig).

Notícies relacionades

A més de la intervenció del rei, el congrés comptarà aquest dilluns amb la participació de la ministra d’Indústria, Reyes Maroto (un cop descartada l’assistència del president del Govern, com estava previst inicialment) i del líder de l’oposició, Pablo Casado, així com de destacats ponents nacionals i internacionals. Durant la sessió de dilluns es portarà a terme l’enquesta en la qual els empresaris familiars valoren la situació política i econòmica.

Les empreses familiars representen a Espanya el 70% de l’ocupació i el 60% del producte interior brut (PIB). Alguns dels socis de l’IEF, amb una composició completa que se sol mantenir en secret, són empreses centenàries.