relleu

De Puig a Puig a l'Institut de l'Empresa Familiar

El principal directiu del grup català de cosmètica, moda i fragàncies serà president del 'lobby' de firmes de parents 25 anys després que ho fos el seu pare

zentauroepp52540072 economia mariano puig marc puig200228170340

zentauroepp52540072 economia mariano puig marc puig200228170340 / 34 609141832

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El principal executiu del grup català de cosmètica i fragàncies PuigMarc Puig, serà a partir del 12 de maig el pròxim president de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF). Una vegada que l’assemblea d’aquest poderós ‘lobby’ empresarial, els socis del qual sumen una facturació equivalent al 17,5% del producte interior brut (PIB) espanyol, ratifiqui la seva designació en aquesta data ocuparà el mateix lloc que el seu pare, Mariano Puig, 25 anys enrere, de 1995 a 1997. Serà el primer relleu familiar a l’IEF.  

Mariano Puig, premi Regne d’Espanya a la trajectòria empresarial i predecessor del seu fill al capdavant de l’empresa familiar, va ser homenatjat fa un any per l’IEF en presència del seu fill i, als seus més de 90 anys, el que fos impulsor de la internacionalització del grup, encara participa en fòrums empresarials i transmet la seva passió per l’empresa en les trobades que manté amb joves empresaris. 

Quan rellevi Francisco J. Riberas (Gestamp), qui l’ha proposat per al càrrec, Marc Puig es convertirà en el president número 14 d’aquesta entitat que agrupa el centenar de companyies familiars de més pes del país. Tot i que sempre s’ha mantingut cert secretisme sobre el llistat de socis, n’hi ha prou amb veure qui n’han sigut presidents per fer-se una idea que són firmes líders.

Constituït el 1992 

El primer president d’aquesta entitat, nascuda el 1992 en plena discussió de les grans fortunes pels impostos de successions i de patrimoni sota el mandat de Felipe González com a president del Govern, va ser Leopoldo Rodés (Havas). 

Després de Leopoldo Rodés, que va ser el primer president, de 1992 a 1995 i Mariano Puig, de 1995 a 1997, van seguir en mandats de dos anys, amb una única excepció amb Juan Roig (Mercadona), que ho va ser tres anys; José María Serra (Catalana Occident); Rafael del Pino  (Ferrovial); José Manuel Lara Bosch (Planeta); Alfonso Soláns (Pikolín); Juan Roig; Simón Pedro Barceló (Barceló); Isak Andic (Mango); José Manuel Entrecanales (Acciona); Javier Moll (Prensa Ibérica) Ignacio Osborne (Osborne) i Francisco J. Riberas (Gestamp). Amb els anys, l’IEF s’ha convertit en una entitat  de  referència.  

Marc Puig, es va incorporar a l’empresa familiar el 1991. Després d’ocupar diversos llocs de responsabilitat, el 2004 va ascendir a conseller delegat i, tres anys més tard, a president, càrrecs que manté avui. És vicepresident de l’IEF des del 2014 i del Cercle d’Economia.

De gairebé 2.000 milions a 3.000

Notícies relacionades

El grup que dirigeix, el secret del qual es basa a combinar els valors familiars amb la gestió professionalitzada, va assolir el 2018 unes vendes de 1.933 milions d’euros i té per objectiu assolir els 3.000 milions d’aquí a cinc anys. Fundat per Antonio Puig Castelló, en l’actualitat, després de duplicar les seves vendes en tot just nou anys i convertit en un grup global té una extensa cartera de marques pròpies o en exclusiva com Carolina Herrera, Paco Rabanne, Nina Ricci o Gaultier. La família, formada per quatre branques, controla el grup a través d’Exea, propietària al seu torn de Flamagás i del 50% d’Isdin  amb la família Esteve.  

El fundador va tenir quatre fills: Antonio i Mariano, que es van centrar en el negoci de la perfumeria, José María, que es va dedicar a la diversificació, i Enrique, que va optar per les relacions institucionals. A més de Marc Puig Guasch, l’altre cap visible del grup avui és el seu cosí Manuel Puig Rocha, que és vicepresident. Marc Puig manté una bona relació amb el rei Felip, amb el qual preserva la tradicion familiar d’una bona sintonia amb la corona.

Temes:

Empreses