Autovies

El Govern presentarà la seva proposta de peatges d’aquí a «pocs mesos»

La ministra Raquel Sánchez assegura que ho negociarà amb agents socials, sectors i autonomies

El Govern presentarà la seva proposta de peatges d’aquí a «pocs mesos»

Europa Press / E. Parra / Pool

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va anunciar aquest dimarts que el Govern tindrà llest un sistema de pagament per ús de les autovies, de peatges, «en pocs mesos», a fi de sotmetre-la a negociació amb agents socials, sectors econòmics i comunitats autònomes. «El primer és treballar en les anàlisis i estudis que ens permetin establir un sistema de tarifació que no generi greuges territorials, que sigui just i que estigui subjecte al consens, també amb les comunitats autònomes», va afirmar Sánchez en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

Amb aquest sistema de peatges o pagament per ús, el Govern pretén obtenir recursos per al manteniment de les carreteres d’alta velocitat. El compromís assumit per l’Executiu davant les autoritats europees és que estigui en marxa el 2024. De fet, en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència figura com a objectiu que el projecte s’elevi al Consell de Ministres el primer semestre del 2021 per a una primera lectura i que s’aprovi en el segon semestre del 2023. «No volem demorar la presentació, però tenim marge», va dir Sánchez en al·lusió a la data d’aplicació de la mesura, el 2024.

Notícies relacionades

Al maig, després de la presentació davant Brussel·les del Pla de Recuperació, el Ministeri de Transports que llavors dirigia José Ábalos va xifrar en 1.500 milions els ingressos que es podrien obtenir com a conseqüència de la implantació d’aquests peatges, lleugerament per sobre del pressupost aproximat de 1.300 milions per a conservació de carreteres.

En la roda de premsa, la ministra ha anunciat l’acord del Consell de Ministres per al repartiment de 947,5 milions d’euros entre les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla per a projectes de mobilitat sostenible, segura i connectada, com va anticipar EL PERIÓDICO.