Enemic número 1 del fisc

La fiscalia denuncia el magnat Aristrain per la venda d’un palauet per eludir Hisenda

  • Denúncia per insolvència punible contra l’enemic número un d’Hisenda

  • El seu cas, el més greu per delicte fiscal de la història amb 200 milions, arriba a judici deu anys després

La fiscalia denuncia el magnat Aristrain per la venda d’un palauet per eludir Hisenda

JOSÉ LUIS ROCA.

3
Es llegeix en minuts
Rafa Méndez

La fiscalia de Madrid ha denunciat José María Aristrain de la Cruz, magnat de l’acer i una de les fortunes més grans d’Espanya, per simular la venda d’un palauet al centre de Madrid per eludir Hisenda. Així consta en la denúncia per insolvència punible que va presentar el 24 de maig als jutjats de Plaza de Castilla i a la qual ha tingut accés El Periódico de España. Aristrain, que ha anat ballant de jutjat en jutjat des de fa una dècada, s’asseurà al banc d’acusats el 20 d’octubre en el judici més important per frau fiscal, en el qual està acusat de defraudar 200 milions d’euros.

José María Aristrain de la Cruz és l’enemic número u d’Hisenda. El 2007, un jutjat de Pozuelo va ordenar entrar als seus domicilis per la denúncia de frau fiscal més gran de la història. Hisenda l’acusava de defraudar uns 200 milions d’euros fingint residir a Suïssa i allotjant fictíciament les seves accions a Luxemburg. Aristrain és un dels grans accionistes del gegant Arcelor Mittal. La seva fortuna la va fonamentar el seu pare, José María Aristrain Noain, amb la siderúrgia al País Basc sota el franquisme. Als anys 80 va arribar a ser la segona fortuna d’Espanya i va morir en un misteriós accident d’helicòpter a la Costa Blava. 

El seu fill, nascut a França el 1962, va heretar un imperi. No només incloïa acereries, sinó que també posseeix una de les millors col·leccions de cotxes privats del món, un palauet a Sevilla, latifundis a Andalusia i Extremadura i una illa pràcticament sencera al carrer Fernando el Santo, al cor de Madrid, en una de les zones més segures de la capital. Aristrain és un obsés de la seguretat i té diversos palauets i l’antiga ambaixada britànica al costat de la seu del PP.

El 2007, un jutjat de Pozuelo va ordenar entrar als seus domicilis per la denúncia de frau fiscal més gran de la història

Va ser un d’aquests edificis, el del carrer Zurbano 14, pràcticament davant la seu del PP, el que l’ha tornat a portar davant el jutge d’instrucció. Segons la denúncia de la fiscalia, a la qual ha tingut accés El Periódico de España, la societat propietària de l’immoble Pioninin, propietat d’Aristrain, va vendre el 2012 l’edifici «per un preu de 5.500.000 euros més 220.000 euros de l’IVA, que resulta ajornat íntegrament per un termini de cinc anys, sense cap garantia ni requisit addicional ni elevar-se a inscripció registral, deixant la societat sense cap actiu». 

Hisenda reclamava a la societat 661.296 euros i d’aquesta manera es quedava sense poder cobrar. L’Agència Tributària va embargar l’immoble i quan el volia subhastar, Aristrain va al·legar que ja no era de Pioninin, sinó seu, i va frustrar l’operació.

Segons la fiscalia, «les operacions esmentades reflecteixen que la intenció» d’Aristrain «era col·locar-se en una situació d’insolvència aparent i total amb l’única finalitat de col·locar el patrimoni de la mercantil fora de l’acció executiva de l’AEAT». Aristrain ha sigut citat a declarar al novembre però està al·legant problemes de salut.

Notícies relacionades

La fiscal denuncia Aristrain per insolvència punible. El Codi Penal castiga amb penes d’entre un i quatre anys de presó a qui realitzi qualsevol acte de disposició patrimonial o generador d’obligacions que dilati, dificulti o impedeixi l’eficàcia d’un embargament o d’un procediment executiu o constrenyiment judicial, extrajudicial o administrativa, iniciat o de previsible iniciació».

La denúncia se suma al gran cas profrau fiscal que té pendent i que evidencia la lentitud de la justícia. Aquest cas va començar el 2011 a Pozuelo de Alarcón. La instrucció es va demorar durant anys per les comissions rogatòries a Suïssa i Luxemburg sense que ni la fiscalia ni la defensa critiquessin la jurisdicció de Pozuelo. No obstant, quan el 2019 va arribar a judici, l’Audiència Provincial de Madrid va considerar que era un tema per a l’Audiència Nacional, ja que l’import era tan elevat que afectava l’economia nacional. Finalment, el Suprem ha decidit que la competència és de l’Audiència Provincial. Començarà el 20 d’octubre. Han passat dos anys des que Aristrain va viatjar de Suïssa a Madrid i es va presentar a la vista en cadira de rodes. La fiscalia li demana 64 anys de presó i 1.400 milions entre quota defraudada i multa.