Operació empresarial

Guerra oberta entre Naturgy i IFM en la recta final de l’opa

El fons australià afirma que contempla eliminar el dividend de l’energètica després del decret del Govern

Naturgy respon que no té intenció de canviar el seu pla estratègic que regeix la política de retribució a l’accionista

Guerra oberta entre Naturgy i IFM en la recta final de l’opa

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Guerra oberta entre Naturgy i IFM en la recta final de l’opa. Després d’un període de calma, quan queden menys de 10 dies per tancar el període d’acceptació (8 d’octubre), el fons australià ha suggerit que contempla eliminar el dividend de l’energètica de forma temporal pel pla de xoc del Govern. La resposta de la companyia que dirigeix Francisco Reynés no s’ha fet esperar, en un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Naturgy ha advertit que no pensa revisar el seu pla estratègic i, per tant, la seva política de dividends.

«El Consell d’Administració no ha considerat en cap moment revisar els principis del pla estratègic recentment aprovat», afirma l’energètica. La companyia explica que al juliol va aprovar per unanimitat un pla estratègic per als pròxims cinc anys en què s’inclou una política de dividends «compatible amb l’ambició d’inversió i creixement, així com amb una prudència financera» i «qualsevol canvi en els principis d’aquest Pla Estratègic requereix una majoria reforçada del Consell d’Administració».

Es pot recordar que, en cas que IFM aconseguís liquidar amb èxit l’oferta sobre el 22,7% del capital de Naturgy, comptaria amb dos consellers a la cúpula de la companyia, però no amb prou majoria per canviar el pla estratègic. D’altra banda, l’energètica també recorda que l’opa és «parcial, i no té la finalitat d’excloure la companyia de cotització als mercats borsaris.

Notícies relacionades

Aquest dimecres el vicepresident d’IFM afirmava en una entrevista que no descartava suspendre el dividend de la gasista després del pla de xoc del Govern per abaratir el preu de la llum i el gas retalli els beneficis extra d’algunes de les seves plantes de generació. La primera reacció va venir de bracet de Criteria Caixa, que va elevar aquell mateix dia fins al 26,3% la seva participació en la companyia energètica, com havia fet la setmana passada al creuar el llindar del 26%. La Caixa manté, així, la seva estratègia d’arribar al 29,99% del capital de la companyia energètica si és precís, sense superar el 30% que l’obligaria a llançar una opa.

Malgrat considerar el preu de l’opa «raonable» (22,07 euros per títol), en les circumstàncies actuals, és a dir, després del decret del Govern que va portar altres d’elèctriques com Endesa i Iberdrola a caure en borsa; tant Criteria com la cúpula de Naturgy van rebutjar l’operació. Entre Criteria i els dos fons, CVC i GIP –tots dos van anunciar que no acudirien a l’opa– sumen el 66% del capital, a què s’ha d’afegir el 3,8% de l’algeriana Sonatrach, que sol seguir la mateixa estratègia que els principals socis, així com l’autocartera i els directius que formen part del consell que també van rebutjar acudir a l’oferta. IFM va supeditar l’operació a obtenir almenys el 17%, però pot reduir aquesta taxa al 10%, segons el fullet.