Aena invertirà 65 milions per adequar la T-1 del Prat

  • Aena preveu invertir 244,9 milions al Prat en cinc anys i 50 més entre Girona, Tarragona i Sabadell

EPP.MIL_ECONOMIA.51785573.JPG

EPP.MIL_ECONOMIA.51785573.JPG / RICARD CUGAT (EPC)

2
Es llegeix en minuts

El gestor aeroportuari Aena preveu una inversió de 244,9 milions d’euros a l’Aeroport de Barcelona en els pròxims cinc anys –dels quals 65 aniran a adequar la T-1–, de 24,3 milions en el de Girona, de 20,8 milions en el de Reus (Tarragona) i de 3 en el de Sabadell (Barcelona). Ho fixa el pla d’inversions per a 2022-2026 inclòs al Document de Regulació Aeroportuària (Dora) II aprovat dimarts en el Consell de Ministres i presentat aquest dimecres per la ministra de Transport, Raquel Sánchez. En total, la inversió en els aeroports de Catalunya ascendeix a 293,1 milions d’euros des del 2022 fins al 2026.

La inversió prevista per al Prat dista del plantejament inicial de 1.700 milions que incloïa l’ampliació de la infraestructura, i que el Govern va suspendre per falta de «confiança» del Govern. Les inversions previstes estan dividides en estratègiques, normatives, rellevants i d’altres, i no estan incloses aquelles que no tenen a veure amb l’activitat regulada, que en el cas de l’Aeroport de Barcelona són 75 milions.

Per a Girona es preveu destinar fins a 10 milions d’euros en actuacions per al desenvolupament aeroportuari, mentre que la segona inversió més gran –de vuit milions– està prevista per a l’increment de la seguretat operacional. En el cas de Reus, la partida més gran serà per a l’increment d’aquest tipus de seguretat, amb 8,2 milions, mentre que se n’invertiran prop de quatre en la millora de la seguretat de les persones i instal·lacions i en inversions de recolzament i reposició.

Seguretat i sostenibilitat

Per a Sabadell, Aena ha planificat una inversió de tres milions, dels quals la meitat (1,6) aniran destinats al reforç i contenció del talús, i la resta majoritàriament en inversions de recolzament i reposició i l’increment de la seguretat d’operacions.

Notícies relacionades

La inversió a l’Aeroport del Prat serà de 48,6 milions d’euros anuals durant aquests cinc anys, amb la principal partida (65,5) a l’adequació de la T-1 i la segona, de 46 milions, a inversions de recolzament i reposició. També invertirà 27,2 milions en la millora de la seguretat de les persones i instal·lacions, caràcter normatiu, i 21,4 en la sostenibilitat mediambiental, així com 18,6 milions més en la millora de la seguretat de les persones i instal·lacions.

Les altres inversions es desglossen en actuacions en camp de vols i plataforma (16,1 milions), de caràcter rellevant, i una altra de vuit milions en aquest mateix àmbit de caràcter normatiu, així com set en l’increment de la seguretat operacional.