Recuperació dels pagaments

El Santander pagarà 1.700 milions als seus accionistes entre dividend i recompra d’accions

  • El banc anunciarà un abonament addicional a principis de l’any vinent que pagarà al maig, amb la qual cosa la retribució total pujarà al 40% del benefici ordinari

El Santander pagarà 1.700 milions als seus accionistes entre dividend i recompra d’accions
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Santander ha anunciat aquest dimarts que farà un primer pagament als seus accionistes a compte dels resultats d’aquest any de 1.700 milions d’euros, l’equivalent al 40% del seu benefici sense extraordinaris del primer semestre. D’una banda, abonarà 0,485 euros per acció en efectiu el pròxim 2 de novembre i, de l’altra, realitzarà una recompra d’accions de 841 milions d’euros (una operació que eleva el valor de la resta de títols al reduir el número dels que estan en circulació). El pagament total del 2020 va ser de 0,275 euros per acció, el màxim permès pel Banc Central Europeu (15% del benefici).

L’objectiu del grup és elevar la seva retribució total a l’accionista a aproximadament el 40% del seu resultat ordinari anual. Per a això, en el primer trimestre de l’any que ve anunciarà una remuneració addicional a l’accionista que abonarà al maig. Si la tendència de resultats entre el gener i el juny es manté, ha sostingut, el dividend total en efectiu per a aquest any estarà «en línia» amb el del 2019, i amb una recompra total equivalent a aproximadament el 3% del capital social en circulació.

«L’evolució del negoci és molt bona i anem en línia per superar l’objectiu de rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) per a l’any del 13-15%. Veiem oportunitats interessants per continuar creixent de forma rendible i orgànica. L’actualització en la política de retribució a l’accionista reafirma la nostra confiança que invertir en les nostres pròpies accions a la seva valoració actual és una oportunitat atractiva de generar valor a llarg termini per als nostres accionistes. Continuarem invertint amb disciplina en negocis d’alt creixement i alta rendibilitat, mentre mantenim una ràtio de capital CET1 fully loaded en la part alta del nostre objectiu de l’11-12%», ha afirmat la seva presidenta, Ana Botín, en una nota.

Final de la prohibició.

L’anunci es produeix després de la decisió del BCE del juliol passat d’aixecar la recomanació (prohibició a la pràctica) als bancs de l’eurozona de no pagar més del 15% del benefici als accionistes, vigent fins aquest dijous. Després d’aquesta decisió, els principals bancs cotitzats espanyols van avançar la seva intenció de tornar a repartir els seus propietaris entre el 30% i el 50% dels seus resultats.

Notícies relacionades

El març de l’any passat, l’organisme va recomanar eufemisme per raons legals, imposició a la pràctica als bancs de l’eurozona no pagar dividends. En un escenari d’absoluta incertesa sobre l’abast de la pandèmia, el seu objectiu era que acumularan capital amb el qual poder atorgar més crèdits (la normativa obliga a reservar una quantitat de capital per cada préstec concedit) i estar més preparats per al futur increment dels impagaments i devaluacions d’actius que provocarà la crisi del coronavirus (aquestes pèrdues es carreguen contra capital una vegada esgotades les provisions). 

Al desembre va aixecar parcialment aquesta prohibició davant la constatació que l’economia començava a recuperar-se i evolucionava millor del previst. Així, va permetre a les entitats distribuir als seus accionistes la quantitat més baixa entre el 0,2% del seu capital i el 15% del seu benefici acumulat del període 2019-2020 (l’habitual abans de la crisi era entre el 40% i el 50%) fins al 30 de setembre del 2021. Els bancs, a més, no poden distribuir fins aleshores dividends avançats amb càrrec al resultat del present exercici.