Consell de Ministres

La pròrroga dels ertos fins al febrer costarà 1.200 milions

  • Les exempcions a la Seguretat Social vinculades a la formació formaran part del futur mecanisme de regulació temporal d’ocupació

  • El Consell de Ministres aprova la pujada de 15 euros del salari mínim abans de començar a negociar un pròxim increment «amb caràcter immediat»

La pròrroga dels ertos fins al febrer costarà 1.200 milions

Europa Press / A. Ortega. Pool

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’últim Consell de Ministres de setembre va aprovar aquest dimarts el reial decret llei que prorroga fins al 28 de febrer el mecanisme d’ertos amb ajudes públiques i de les ajudes per a autònoms, que tindrà un cost d’uns 1.200 milions d’euros, segons va estimar aquest dimarts el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. La sisena pròrroga d’aquest doble mecanisme d’ajudes (per a ertos i autònoms) aprovada aquest dimarts en el Consell de Ministres –després de l’acord aconseguit in extremis amb patronal i sindicats dilluns a la tarda– sumarà el seu impacte econòmic als 21.000 milions aplicats pel Ministeri d’Inclusió a aquest escut contra els efectes de la Covid des de la seva aprovació el març del 2020.

La pròrroga dels ertos, a través d’una fórmula que vincula formació i més exempcions socials, és un dels acords socials adoptats aquest dimarts pel Consell de Ministres, en el qual també s’ha aprovat la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de 15 euros (fins a 965 euros) pactada amb els sindicats (no, amb la patronal), l’extensió de les ajudes per als autònoms acordada amb les organitzacions i nous mecanismes d’activació d’ocupació orientats, sobretot, a més grans de 45 anys i a joves. «Són mesures amb enorme impacte social en la direcció de facilitar una recuperació justa» després de les crisis sanitària de la Covid, va remarcar la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Després de valorar la pujada de l’SMI, Díaz va afirmar que el seu Departament «ja es posa a treballar amb caràcter immediat per culminar el camí marcat pels experts» orientada a situar el salari mínim en l’entorn del 60% del salari mitjà el 2023, en una forquilla entre 1.010 i 1.050 euros.

Pròrroga en dos i tres passos

Notícies relacionades

La sisena pròrroga del mecanisme d’ajudes públiques als ertos es farà en dos passos. Durant tot el mes d’octubre el mecanisme es prorrogarà en els mateixos termes vigents fins al 30 de setembre. A partir de l’1 de novembre, i fins al 28 de febrer, es posarà en marxa el nou sistema de bonificacions incrementades per a les empreses que prestin formació als seus treballadors en ertos acordat amb els agents socials.

En aquest esquema caldria afegir-hi un pas més. La vicepresidenta Díaz i el ministre Escrivá han recordat que abans que acabi l’any el Govern aprovarà la reforma laboral que intenta negociar amb els agents socials i que, entre altres qüestions, dissenyarà un nou mecanisme permanent d’ertos, més allà de les actuals circumstàncies que imposa la crisi sanitària. El nou mecanisme vincularà exempcions i formació (seguint l’estela de la sisena pròrroga) i es posarà en marxa a partir de l’1 de gener. Díaz i Escrivá han avançat que les empreses acollides a ertos s’hauran d’adaptar després del 31 de desembre al nou esquema, encara per definir. Tots dos han remarcat que encara no s’ha decidit com es finançaran els nous ertos.