Aquest dimecres

El preu de l’electricitat marca un nou rècord amb el gas natural desbocat

  • El cost de la llum al mercat a l’engròs ascendeix fins als 189,90 euros el megawatt/hora, per sobre dels 188,18 del 16 de setembre

El preu de l’electricitat marca un nou rècord amb el gas natural desbocat
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Retorn als rècords. El preu de l’electricitat al mercat a l’engròs voreja ja els 200 euros a l’ascendir aquest dimecres fins als 189,90 euros el megawatt/hora, per sobre dels 188,18 que va marcar el 16 de setembre i impulsat per uns preus internacionals del gas natural completament desbocats. El mercat de referència del gas a Europa, el TTF holandès, va polvoritzar dilluns el seu propi rècord (76,5 euros el megawatt/hora, per sobre dels 75,3 euros del dilluns 20 de setembre).

El preu del gas afecta directament l’electricitat com a matèria primera per a les centrals de cicle combinat –plantes que cremen gas natural per generar electricitat– i aquestes, al seu torn, incideixen en els preus de la resta de tecnologies. El mercat espanyol és marginalista, és a dir, l’última tecnologia a casar oferta i demanda cada hora és la que marca el preu. A falta de suficient eòlica o fotovoltaica (si no fa gaire vent o sol) qui sol marcar el preu és el cicle combinat o, en el seu defecte, la hidràulica, que es regeix pel cost d’oportunitat (¿Què passaria si no entra el cicle combinat? Que entra el gas), per això té el mateix preu que aquestes centrals.

Notícies relacionades

El gas es troba en una situació conjuntural excepcional a Europa, marcada per una alta demanda i una competència agressiva entre Europa i Àsia per atraure els vaixells de GNL. A més, el retard en la posada en marxa del gasoducte Nord Stream II, amb la consegüent falta de subministrament rus addicional, està generant una pressió a l’alça més gran en l’oferta. Segons l’últim butlletí de preus de mercats de gas industrial, corresponent al període de l’11 al 24 de setembre del 2021, puja un 27,9% la mitjana dels preus dels ‘hubs’ europeus fins als 65 euros el megawatt/hora (14,19 euros més que en la quinzena anterior).

«S’està consumint més gas del que el sector pot proveir. Però això és un cicle. El 2018 els preus van augmentar, es va produir molt gas per tenir prou oferta i es va estimular la producció d’un altre tipus de gas més barat, el gas esquist, sobretot als Estats Units. El 2019 van començar a baixar els preus i el 2020, amb els preus tan baixos, molts productors van començar a fer fallida. Amb la recuperació post-Covid comença el consum i la producció es tensa molt», explica Antonio Delgado, conseller delegat d’Aleasoft, empresa que realitza anàlisi del sector energètic. «D’aquí un temps tornarà a passar el mateix, veurem preus més baixos. Això, o es crea una crisi mundial, perquè el preu alt del Brent i del gas perjudiquen els països pobres», afegeix.