Rebuig de la patronal

Escrivá planteja retallar fins al 20% la bonificació per a les empreses en erto que no facin formació

  • Les exoneracions arribaran fins al 70% per a les empreses de menys de 10 treballadors que sí que facin formació

  • L’última reunió, convocada d’urgència per aquest diumenge, acaba sense acord. Les parts treballen contra rellotge per tenir un acord de cara a dimarts

Escrivá planteja retallar fins al 20% la bonificació per a les empreses en erto que no facin formació

EUROPA PRESS / MARTA JARA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va formular aquest diumenge als agents socials la seva proposta de rebaixa en les cotitzacions socials de què es podran beneficiar les empreses amb treballadors en erto vinculats a la Covid en la pròxima pròrroga prevista, en principi, des de l’1 d’octubre fins al 31 de gener vinent. 

La proposta del ministeri que dirigeix José Luis Escrivá, segons la UGT, retalla fins al 20% la bonificació per als treballadors en erto d’empreses de més de 10 empleats que no facin formació a favor dels que tenen la jornada retallada. A l’altra banda, les exoneracions arribaran fins al 70% per a les empreses de menys de 10 treballadors que sí que facin aquesta formació. 

La proposta d’Escrivá de vincular exoneracions socials i formació ha topat amb el rebuig dels representants empresarials, segons fonts de la negociació.

En línies generals, la proposta del ministre rebaixa lleugerament les bonificacions màximes existents en aquest moment per als ertos de limitació (empreses amb una activitat afectada per les restriccions de la Covid, però no de forma total) mentre es manté la rebaixa del 100% per als ertos d’impediment d’activitat. A més, les bonificacions més altes es reserven per a les empreses que facin formació als treballadors en erto. Com a tercera novetat, la proposta d’Escrivá modifica la mida de les empreses que ha servit habitualment de diferència, situant-la en 10 treballadors en comptes dels habituals 50. 

Segons el document que el secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Arroyo, va posar sobre la taula de diàleg social aquest diumenge a la tarda, per a les empreses més petites, de menys de 10 treballadors, aquestes exoneracions arribarien al 50% sense formació i el 70% amb formació. A les empreses de més de 10 treballadors, les exoneracions seran del 20% si no s’ofereix formació als empleats i del 50% si s’imparteixen accions formatives. 

En l’actualitat les bonificacions són del 75% en empreses de fins a 50 treballadors i del 65% per a les de 50 treballadors o més, facin formació o no.  

A partir de l’1 de novembre

Segons va explicar la UGT a l’acabar-se la reunió, per tenir accés al plus de bonificació, l’empresa hauria de fer servir 30 hores en accions formatives en empreses d’entre 10 i 49 persones treballadores , i 40 hores si tenen plantilles superiors. Aquestes activitats es podrien acollir als programes pressupostaris a favor de la formació programada que es recull en la Llei 30/2015, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral.

Notícies relacionades

Tot i que cal aprovar una pròrroga amb efectes des de l’1 d’octubre, la vigència del nou esquema d’exoneracions vinculades a formació tindria efecte a partir de l’1 de novembre, segons va explicar la UGT un cop acabada la reunió.

Govern i agents socials negocien contra rellotge, ja que l’actual esquema d’ajudes públiques per als ertos Covid venç el 30 de setembre i es pretén poder adoptar la pròrroga en el Consell de Ministres del dimarts que ve. Aquest dilluns està prevista una altra reunió.