Diàleg social

Guerra oberta entre Díaz i Escrivá per la pròrroga dels ertos

  • La tensió entre els dos ministeris esclata després d’una reunió que va acabar amb crítiques de patronal i sindicats al Ministeri de Seguretat Social per no haver participat en les últimes trobades

  • Treball pacta amb els agents socials allargar a juny del 2022 el ‘comptador a zero’ de les prestacions d’atur

Guerra oberta entre Díaz i Escrivá per la pròrroga dels ertos
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La tensió entre el Ministeri de Treball i el de Seguretat Social per la diferència de criteris en les negociacions amb els agents socials per a la pròrroga dels ertos ja no es dissimula. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, està remarcant en els últims dies que els aspectes dels ertos que competeixen el seu ministeri ja estan pràcticament acordats amb els agents socials i que només falta que el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, avanci en els seus per poder aconseguir un acord que permeti prorrogar fins al 31 de gener l’actual esquema d’ajudes públiques que està a punt de caducar, el 30 de setembre. El departament d’Escrivá, per la seva banda, va esclatar aquest divendres a la tarda i va arribar a afirmar que el Ministeri de Treball ha demostrat la seva «incapacitat tècnica» per fer propostes de noves mesures diferents a la d’una simple pròrroga, sense més ni més, de l’actual model d’exempcions de quotes socials pels treballadors en expedients de regulació temporal d’ocupació per causes de força major vinculades a la Covid.

Reunió explosiva

L’esclat d’aquesta mostra evident de malestar va arribar després d’una reunió convocada per Treball aquest divendres al matí per negociar la pròrroga dels ertos. La reunió va acabar amb durs comunicats i declaracions de patronals i sindicats criticant l’absència del Ministeri de Seguretat Social en aquesta reunió de la taula i en l’anterior.

«Resulta incomprensible l’absència, per segon dia consecutiu, del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que considerem una falta de respecte als interlocutors socials, a les 84.000 empreses i a les més de 250.000 persones treballadores que encara es troben en erto en aquests moments», van valorar les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme en un comunicat conjunt. «Lamentem que l’absència d’una part del Govern ens impedeixi avançar en un acord que hauria d’arribar al Butlletí Oficial de l’Estat amb caràcter d’urgència», van assenyalar des d’UGT. «En la reunió celebrada el dia d’avui (per divendres) no s’ha produït cap avenç global per l’absència reiterada del Ministeri de Seguretat social, que està exercint un bloqueig de la taula de negociació que dificultarà arribar a temps en la renovació dels erto», es va abundar des de CCOO

Segons fonts del Ministeri de Treball en la reunió es va avançar en la direcció d’estendre fins al juny del 2022 l’anomenat «comptador a zero», que suposa que els treballadors en ertos per Covid, que perceben prestació d’atur, no consumeixen aquest dret de cara al futur. També es va avançar en mantenir la figura de l’erto de limitació per a possibles rebrots que es puguin produir, segons CCOO. Però no es va poder avançar en el disseny de les exempcions en quotes socials que acompanyaran els treballadors en ertos i que, segons pretén Seguretat Social, quedaran vinculades a la formació d’aquests.

Retrets mutus

Notícies relacionades

Fonts del Ministeri de Seguretat Social van explicar que la reunió d’aquest divendres convocada per Treball no havia sigut «consensuada ni consultada» amb el Departament d’Escrivá i que si malgrat tot no van acudir és perquè encara s’estava treballant en la «proposta tècnica» que pretenen portar a la taula de diàleg després d’haver escoltat les pretensions dels agents socials. Des de Treball es remarca que la reunió sí que havia sigut consultada amb Seguretat Social i que el Departament hi va ser convocat «pels cursos habituals».

Es dona la circumstància, confirmada pels dos departaments, que mentre s’estava desenvolupant la polèmica reunió tècnica divendres al matí, la mateixa ministra i el mateix ministre estaven reunits per avançar en una proposta conjunta de Govern. Per això, des de Seguretat Social no s’entén que Treball convoqui reunions de la taula de diàleg que semblen remarcar una hipotètica falta de voluntat d’acord del ministre Escrivá. I per això mateix, des de Treball no s’entén que des de Seguretat Social s’hagi procedit a una obertura indissimulada de les hostilitats entre els dos departaments.