Negociacions en curs

Escrivá planteja eliminar les ajudes Covid per a autònoms amb baixos ingressos

  • Els actuals beneficiaris del cessament d’activitat extraordinari són 141.000 treballadors per compte propi, el 62% del total de beneficiaris

  • Les actuals condicions vencen aquest 30 de setembre i la intenció del Govern és una renovació fins al 31 de gener del 2022, com els ertos

Escrivá planteja eliminar les ajudes Covid per a autònoms amb baixos ingressos

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Seguretat Social ha traslladat a les organitzacions de treballadors autònoms la seva proposta de renovació d’ajudes Covid. Aquestes seran fins al 31 de gener del 2022, igual com es pretén amb els ertos, i la principal novetat és la intenció de l’Executiu de suprimir la prestació per a autònoms amb baixos ingressos; tal com afirmen fonts presents en la negociació. Actualment, dels 226.000 treballadors per compte propi que estan cobrant ajudes Covid, uns 141.000 (62%) perceben aquest tipus de prestació. El col·lectiu de treballadors autònoms el formen a Espanya 3,3 milions de persones; és a dir, el 7% del col·lectiu està donat d’alta i percep ajudes Covid.

La prestació per a autònoms amb baixos ingressos consisteix en un pagament mensual que poden sol·licitar els treballadors una vegada han esgotat les seves cotitzacions acumulades i mentre puguin acreditar una caiguda de la facturació respecte al segon i tercer trimestre del 2019. Ara s’allargaria aquell període de còmput fins al quart trimestre. I la quantia de l’esmentat subsidi és del 50% de la base reguladora, és a dir, en el cas de la base mínima (la més habitual), són 472 euros mensuals.

Notícies relacionades

El secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Rierol, ha traslladat aquest dimecres al migdia la seva proposta de pròrroga a ATA, Upta i Uatae, les organitzacions amb més representativitat entre el col·lectiu. Aquesta és una renovació a la baixa de les ajudes, seguint el guió de l’anterior pròrroga, que també va ser a la baixa i que persegueix anar desenganxant gradualment els beneficiaris en l’actual fase de recuperació econòmica. És per això que els negociadors d’Escrivá plantegen eliminar la prestació per baixos ingressos, però mantenir la resta.

La prestació de cessament d’activitat, que actualment cobren unes 83.500 persones, es veuria renovada, tot i que les organitzacions d’autònoms alerten que durant aquests mesos gran part d’aquests beneficiaris haurà esgotat les seves cotitzacions acumulades i que seran menys els que puguin continuar accedint a l’ajuda. La proposta d’Escrivá també contempla mantenir les ajudes per a autònoms obligats a tancar per decisió administrativa i per a autònoms de temporada, que representen al voltant de l’1% de les prestacions pagades en l’última nòmina d’agost.