Segons l’ATA

1 de cada 3 autònoms que cobra ajudes Covid es donarà de baixa quan el Govern les retiri

  • Un informe de l’ATA assenyala que 7 de cada 10 treballadors per compte propi encara no han recuperat els nivells d’activitat previs a la pandèmia

DOS TURISTAS EN LA TERRAZA DE UN BAR DE LA PL REAL

DOS TURISTAS EN LA TERRAZA DE UN BAR DE LA PL REAL / Laura Guerrero (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un de cada tres autònoms que actualment estan percebent algun tipus d’ajuda per la Covid es donaran de baixa una vegada el Govern central decideixi retirar-les. Així ho reflecteix l’últim baròmetre de l’ATA, publicat aquest dijous i coincidint amb l’arrencada de les negociacions entre les organitzacions d’autònoms i el Govern central per renovar aquestes ajudes. El plantejament de l’ATA, tal com ho ha manifestat en roda de premsa el seu president, Lorenzo Amor, és allargar-les fins al 31 de gener, com s’ha plantejat amb els ertos. I fer-ho en les mateixes condicions, a excepció d’introduir com a novetat un cessament extraordinari per als autònoms canaris afectats per l’erupció volcànica.

El dotzè baròmetre de l’ATA, realitzat entre els dies 10 i 14 de setembre amb 1.396 respostes vàlides, assenyala que uns 75.000 treballadors per compte propi es donaran de baixa a la Seguretat Social una vegada es retirin els cessaments d’activitat extraordinaris, sobre un total de 226.000 autònoms que estan actualment cobrant algun tipus de prestació per Covid. A Espanya són atesos d’alta actualment 3,3 milions d’afiliats al RETA. El col·lectiu de treballadors per compte propi ha resistit fins ara sense perdre feina la crisi del coronavirus, fins al punt que actualment hi ha 50.000 autònoms més que l’estiu del 2019.

El col·lectiu aguanta, però la majoria dels seus balanços encara no han recuperat els nivells d’activitat que tenien abans de la pandèmia. Fins al punt que set de cada 10 autònoms facturen menys que abans de la Covid. «La recuperació serà suau, gradual i desgraciadament llarga per a molts», ha declarat el president de l’ATA. Si bé l’enquesta reflecteix que el 30,3% dels autònoms ja ingressa el mateix que abans de la crisi, la majoria fien la recuperació de la seva activitat per al 2022 (39,8%) i la resta preveu que la crisi s’allargui més per a ells, fins al 2023 o el 2024. 

Notícies relacionades

Unes conclusions que difereixen de les previsions oficials del Govern central, tal com les va verbalitzar la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, aquest dimarts després del Consell de Ministres. Segons els seus càlculs, si es manté l’actual tendència es recuperarà el nivell d’activitat diari (la capacitat productiva diària) i ocupació prepandèmia a finals d’aquest any. Previsions que, al seu torn, difereixen de les del Banc d’Espanya, que considera que el nivell d’activitat global de l’economia espanyola, mesurat en PIB, no es recuperarà fins a mitjans del 2022.