Negociacions en curs

Pròrroga dels ertos: El Govern planteja allargar les ajudes fins al 31 de gener del 2022

  • Treball i Seguretat Social advoquen per renovar quatre mesos més les ajudes públiques a empreses i treballadors, que vencen el 30 de setembre

Pròrroga dels ertos: El Govern planteja allargar les ajudes fins al 31 de gener del 2022
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha traslladat a patronal i sindicats la seva intenció d’allargar quatre mesos més, fins al 31 de gener del 2022, les ajudes als ertos Covid. Aquesta ha sigut la data que els negociadors dels Ministeris de Treball i Seguretat Social ha posat sobre la taula aquest dimarts a la tarda en la segona reunió per pactar una nova pròrroga. Les actuals condicions vencen aquest 30 de setembre i uns 253.000 treballadors –50.000 d’ells a Catalunya– segueixen afectats, de manera total o parcial, per un expedient d’aquest tipus. La data és a sobre de la taula, els agents socials no s’hi han oposat i ara la negociació se centra a abordar les condicions, és a dir, com es renovaran les ajudes públiques.

Notícies relacionades

Queda una setmana per a l’últim Consell de Ministres ordinari del mes de setembre i o bé les parts es posen d’acord al llarg dels pròxims set dies o el Govern es veurà obligat a convocar un conclave extraordinari on validar la nova pròrroga. L’Executiu ha traslladat aquest dimarts la seva primera proposta de renovació, després que en la primera reunió, feta la setmana passada, els negociadors de Treball i Seguretat Social únicament van avançar a patronal i sindicats la seva intenció a modificar l’actual esquema d’ajudes. I de lligar a partir d’ara part de les exoneracions per a les empreses amb l’obligació de formar els seus treballadors en erto.

L’actual renovació té un esperit, més velat que manifest, de crivellar entre aquelles empreses que continuen necessitant un expedient i les seves conseqüents ajudes; d’aquelles que estan ‘acomodades’ en un expedient i el mantenen per suavitzar mitjançant recursos públics l’impacte indirecte de la pandèmia en els seus balanços. És per això que després de la nova pròrroga les empreses hauran de tornar a passar pel SEPE per formalitzar un nou expedient i que l’autoritat pública revisi que aquest s’adequa al nou context econòmic. I els treballadors afectats hauran de tornar a realitzar els tràmits amb el servei públic d’ocupació per renovar les seves prestacions d’atur. El sector que més treballadors continua tenint en erto és el serveis i, concretament l’hostaleria; fins al punt que 4 de cada 10 empleats en erto treballa en aquest gremi.

Temes:

Ocupació ERTO