mercat elèctric

Sánchez portarà la pujada del preu de la llum a la pròxima cimera europea

El president del Govern central demanarà la inclusió d’un debat sobre la reforma del mercat energètic en el Consell Europeu del 21 i 22 d’octubre

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez / Jesús Hellín (europa press)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La campanya del Govern de Pedro Sánchez per llançar un debat a nivell europeu sobre l’escalada del preu de la llum i la possible reforma del mercat energètic a la Unió Europea prossegueix. A més de la carta remesa aquest dilluns per les vicepresidentes Nadia Calviño i Teresa Ribera a la Comissió Europea demanant solucions europees, Espanya té intenció de demanar un debat al més alt nivell polític en el pròxim Consell Europeu del 21 i 22 d’octubre a Brussel·les. Així ho ha anunciat el secretari d’estat per a la UE, Juan González-Barba, al seu arribat al Consell d’Assumptes Generals que començarà a preparar l’agenda de la pròxima cimera.

Notícies relacionades

«Sol·licitarem la inclusió d’un debat sobre el mercat de l’energia arran de la pujada dels preus de l’electricitat», ha explicat González-Barba. El Govern vol cridar l’atenció sobre les conseqüències potencials de l’augment dels preus de l’energia, ja que «impliquen un repte per a la recuperació econòmica i l’estratègia de descarbonització», expliquen des del ministeri d’economia. Sánchez ja va plantejar el tema a altres dirigents europeus durant la cimera de països del Mediterrani celebrada divendres passat a Atenes. Durant aquella trobada, segons ha relatat el secretari d’estat, va rebre el suport d’altres dirigents, com l’italià Mario Draghi. Precisament, Itàlia estaria preparant també un nou paquet d’ajudes per contrarestar la pujada dels preus.

La intenció del Govern és llançar la discussió entre els Vint-i-set per analitzar «quines són les causes de l’actual repunt dels preus i quins elements de l’actual marc normatiu per a la fixació dels preus és susceptible d’una millora», ha afegit. Espanya, en tot cas, ja ha començat a posicionar-se i ha enviat la seva posició a l’Executiu comunitari. A la carta remesa als vicepresidents Frans Timmermans i Margrethe Vestager així com a la comissaria d’energia Kadri Simson, Calviño i Ribera avisen que són molts els països que ja estan començant a notar els efectes de la pujada sense precedents dels terços de l’energia. «Si les regles del joc es fixen a nivell europeu, les solucions també haurien de ser-ho», reivindiquen.