Directora de marca d’Actiu
Soledat Berbegal: Quan la imaginació té premi
La consellera de la firma de mobles està entre els 100 espanyols més creatius en els negocis
Soledat Berbegal, consellera i directora de reputació de marca de la firma de mobiliari Actiu, acaba de ser inclosa en la llista Forbes dels 100 espanyols més creatius en el món dels negocis. Un reconeixement que li ha arribat després d’una trajectòria de tretze anys en la companyia que va fundar el seu pare, període durant el qual s’ha bolcat per complet per posar en valor la importància de la imaginació, el disseny, la innovació i el talent al servei de l’empresa.
Va ser el 1968 quan Vicente Berbegal va posar en marxa Actiu al municipi alacantí de Castalla, on segueix en l’actualitat en un parc empresarial que li ha valgut nombrosos reconeixements tant per la seva estètica, com funcionalitat i sostenibilitat. Es tracta d’una companyia especialitzada en el disseny i fabricació de mobles per a espais de treball i contract, que es troba present en aquest moment a més de 90 països repartits pels cinc continents. El 2017 va obtenir el Premi Nacional de Disseny, i el mateix Vicente Berbegal es va alçar amb el d’Empresari Europeu de l’Any.
De fet, la figura paternal sempre ha sigut molt important tant per a la Soledat com per als seus altres tres germans, perquè, segons recorda, «des de molt petits ens va inculcar la importància d’afrontar els reptes i projectes de forma diferent, és a dir, creant, i la veritat és que això va fer impacte entre nosaltres, perquè fer les coses sempre de la mateixa forma ens avorreix. A més, ens insistia que havíem de passar per la vida deixant una empremta positiva».
En aquests moments tots els germans es troben a la companyia, exercint diferents responsabilitats. En el cas de la Soledat, va arribar a la firma familiar després de treballar en altres empreses i en departaments com logística, distribució, equipament per a l’hostaleria i comerç internacional. «Però a mi –recorda– sempre m’havia agradat la comunicació, explicar històries. Era la xerraire de la família i volia aprofitar aquesta circumstància per ajudar en la firma fundada pel pare. Així que em vaig incorporar a l’empresa el 2008, en un moment complicat, perquè s’havia iniciat la construcció del parc empresarial just quan va irrompre la crisi financera, però vam aconseguir sortir endavant».
Als seus 43 anys, exerceix com a consellera i directora de reputació de marca, des d’on s’ha bolcat a «construir una imatge sòlida i fomentar relacions corporatives estratègiques que permetin consolidar la percepció del mobiliari i l’espai com una eina eficaç per millorar la productivitat en els espais de treball. Hem anomenat aquesta manera d’entendre els espais com Cool Working, una metodologia que permet dissenyar els entorns col·lectius més amables i humans, amb la finalitat de millorar el benestar de les persones que els habiten, així com fomentar l’eficiència i la productivitat de les empreses».
La irrupció de la pandèmia ha tingut un impacte negatiu en la companyia, ja que el tancament d’oficines i la caiguda de l’activitat en hotels, universitats i aeroports han reduït la facturació d’Actiu entorn d’un 20%. La Soledat, no obstant, és positiva, perquè està convençuda que «d’aquesta crisi també sortiran oportunitats. Res serà com abans, perquè s’està produint un canvi cultural en el món del treball. La gent serà a casa més que abans, i les oficines segurament reduiran metres quadrats, però seran més potents a nivell de qualitat i disseny».
Respecte a la seva inclusió en la llista Forbes, assenyala que, «tot i que el meu nom sigui el que apareix allà, soc conscient que aquest és un assoliment d’equip i del recolzament dels nostres ‘partners’». Amb tot, destaca que el reconeixement és especialment significatiu, perquè aconsegueix unir dos mons com el de la creativitat i els negocis. «És fonamental –emfatitza– trobar i mantenir el talent que faci rendible les idees i, en un context com el que estem vivint, la creativitat és més important que mai».
Soledat Berbegal està casada i té dos fills, de vuit i deu anys, i, a més, en una gran aficionada al ‘running’, esport que practica amb assiduïtat. Amb tot, insisteix que el que més li agrada és «conèixer gent, aprendre junts, viure en primera persona el coneixement compartit. M’encanta participar en aquells projectes que es construeixen en equip, pensats per millorar l’empresa, la societat i el món».
Visibilitat a la dona
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola
- Batalla interna Històrics d’ERC pressionen Junqueras perquè no opti a liderar el partit
- Sessió al Congrés L’enuig de víctimes d’ETA amb el PP eleva la pressió sobre Feijóo
- L’UCO atorga un paper "rellevant" a Ábalos en la trama Koldo
- El jutge envia a la presó Aldama per un frau d’hidrocarburs
- Ronda a la Moncloa de líders autonòmics Clavijo apuja el to per exigir respostes sobre els menors