Davant el Congrés

Centenars de persones protesten a Madrid contra l’ampliació de Barajas

  • La manifestació, molt menys nombrosa que la celebrada a Barcelona, rep el suport d’Unides Podem i Més Madrid

Cientos de personas protestan en Madrid contra la ampliación de Barajas

Cientos de personas protestan en Madrid contra la ampliación de Barajas / Víctor Lerena (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Diversos centenars de persones s’han concentrat aquest diumenge davant el Congrés dels Diputats per protestar contra el projecte d’ampliació de l’aeroport de Barajas, en el qual el Govern preveu invertir 1.600 milions d’euros.

La manifestació. molt menys nombrosa que la celebrada a Barcelona contra l’ampliació del Prat, ha sigut convocada per més d’un centenar d’organitzacions veïnals i ecologistes i ha comptat amb el recolzament de Més Madrid i Unides Podem, que han carregat contra les polítiques de transport centrades «en favor dels mitjans més contaminants, com l’avió».

La mobilització ha començat amb una marxa amb bicicleta que ha sortit de la seu d’Aena i ha passat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana abans d’acabar a la plaça de les Cortes, i ha sigut simultània a les protestes organitzades a Barcelona i Palma contra els plans d’ampliació dels seus respectius aeroports.

Davant el Congrés, els organitzadors han llegit un manifest en el qual han censurat la visió de la mobilitat oposada «al context actual d’emergència climàtica» i han advertit dels «forts i molt negatius impactes sociosanitaris» que tindrà l’ampliació.

Així mateix, han titllat el projecte d’«especulatiu», ja que consideren que va «en contra de l’interès general» i que afavorirà fonamentalment «constructores i bancs».

Notícies relacionades

Des d’Unides Podem, formació que forma part al costat del PSOE del Govern central, que ha impulsat l’ampliació, la seva portaveu a l’Assemblea regional, Carolina Alonso, ha carregat contra el «‘pelotazo’» que segons el seu parer suposa aquesta operació. Segons el seu parer, «no és necessària» i no farà sinó «augmentar la contaminació». També ha lamentat que no es prioritzi la inversió en altres qüestions com «el transport públic radial».

La portaveu de Més Madrid a l’Ajuntament, Rita Maestre, ha apuntat que Madrid necessita «inversions de futur, i no del passat», dirigides a «la reconversió industrial verda» o a «la mobilitat sostenible», i han demanat que no es gasti diners a portar als veïns de l’entorn de l’aeroport «més soroll, més emissions, més contaminació i, per tant, menys salut»