Concentració ecologista

Milers de persones clamen a Barcelona contra l’ampliació de l’aeroport del Prat

  • L’ecologisme pressiona els governs perquè enterrin definitivament les obres a l’aeròdrom i advoquen pel decreixement econòmic

Manifestación contra la ampliación del aeropuerto de Barcelona

Manifestación contra la ampliación del aeropuerto de Barcelona / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Clima o mort», aquesta ha sigut una de les dicotomies que l’ecologisme ha situat en la seva manifestació d’aquest diumenge contra l’ampliació del Prat. Veïns de Barcelona i de les seves moltes urbs limítrofes s’han congregat per rebutjar no només les obres concretes que Aena i el Govern han acabat paralitzant a causa de les seves diferències amb la Generalitat, sinó el model econòmic i productiu expansionista que hi veuen. «Som en vista d’una emergència climàtica», ha sigut un dels clamors dels exigents recordatoris que els assistents han transmès als seus governants. Milers de persones s’han concentrat entre la plaça Espanya i l’Estació de Sants per clamar per un decreixement econòmic i per recordar a les autoritats el que diversos informes de l’ONU han repetit recentment: la crisi climàtica avança i l’ésser humà n’és el responsable principal.

Les entitats convocants han plantejat una jornada festiva, amb famílies, batucades i ‘bicicletades’ i on gent de totes les edats s’ha congregat per expressar el seu ‘no a l’aeroport’. «Ni un pam més», «L’única solució és el decreixement», «Contra el coronavirus ambiental» o «Salvem la Ricarda», han sigut alguns dels lemes que han lluït pancartes, samarretes, xapes i banderes aquest diumenge a Barcelona. 

Notícies relacionades

L’Andrea, de 50 anys i veïna de Rubí, considera que «l’ampliació representa un model econòmic caduc. No té sentit, ni ara, ni d’aquí cinc anys, ni enlloc. També soc aquí per protestar contra l’ampliació dels aeroports de Madrid i Palma», diu. Els convocants han volgut plantejar la protesta en clau global, conscients que la crisi climàtica no va per barris i que l’augment del trànsit aeri en altres ciutats també tindrà un impacte en altres ecosistemes.

Les reivindicacions han sigut globals, però el múscul associatiu que ha sortit aquest diumenge al carrer ha sigut local. Els moviments veïnals i múltiples plataformes socials han fet seva la convocatòria i han acudit en bloc i amb les seves pròpies pancartes a la protesta. Des de el Prat, la ‘zona 0’ de la de moment frustrada ampliació, ha sortit una columna escortada per moments per tractors d’agricultors locals. El Rafael, de 70 anys, ha vingut avui a la concentració amb el pitet taronja de la Marea de Pensionistes. Dilluns va ser en la concentració que cada setmana organitzen a la plaça Universitat contra la reforma Escrivá i avui està contra l’aeroport. «Soc ecologista des de sempre. Quan els polítics han d’escollir entre l’economia o el medi ambient sempre acaben escollint l’economia. He vingut perquè no s’ho repensin i tornaré a sortir, perquè segur que tindran la temptació de repensar-s’ho», afirma.