Negociacions en curs

Pròrroga dels ertos: El Govern prioritzarà formar els treballadors afectats

  • L’Executiu inicia les negociacions amb patronal i sindicats per prorrogar les ajudes públiques, de les quals actualment depenen 260.000 treballadors

Pròrroga dels ertos: El Govern prioritzarà formar els treballadors afectats
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera reunió per prorrogar els ertos més enllà del 30 de setembre ha finalitzat amb pocs avenços, segons confirmen diverses fonts del diàleg social. El Govern pretén que la pròxima renovació d’aquestes ajudes, de les quals depenen 263.000 treballadors, se centri en la formació i el reciclatge professional, conscient que molts dels empleats que actualment estan afectats per un expedient tenen poques possibilitats de reactivar-se a curt termini. Així ho ha explicat el ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá, en una roda de premsa aquest mateix dijous.

L’Executiu no ha tancat amb patronal i sindicats una data concreta per a aquesta nova pròrroga, a diferència d’en ocasions anteriors, quan en la primera trobada es detallava el nou còmput per donar seguretat a empresaris i treballadors. El format utilitzat en anteriors ocasions hauria sigut de quatre mesos més d’ajudes per al manteniment de l’ocupació i donar certeses a la campanya de Nadal. Haurem esperar a futures reunions per a aquest tema.

La primera reunió per pactar la renovació d’aquestes ajudes ha durat unes dues hores i mitja, ha acabat passat el migdia i amb prou feines s’hi han produït avenços. La pròxima cita està prevista per a la setmana que ve, amb la vista posada el 30 de setembre, dia en què venç el termini de les condicions actuals.

Notícies relacionades

Les parts han de pactar la data i acordar el contingut, més enllà d’aquesta voluntat de prioritzar la formació que ha manifestat Escrivá. L’esquema que regia fins ara consistia en dos tipus d’ajudes: unes de més enfocades a ajudar més les empreses que poguessin treure treballadors de l’erto. I altres per a sectors ultraprotegits, és a dir, amb poques possibilitats de reactivació a causa de les restriccions actuals i que, en compensació, podien accedir a alts percentatges d’exoneracions.

Aquest esquema no agrada a patronal i sindicats, que consideren que tots els recursos s’haurien d’enfocar al segon grup, però fins ara ho han acabat acceptant. Però, segons ha manifestat el ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá, aquest debat no serà l’eix central de les negociacions. «Ara la prioritat no és tant l’activació, sinó la formació», ha afirmat en una roda de premsa aquest dijous.

Temes:

Ocupació ERTO