Termini obert

Com pagar l’impost del CO2 a Catalunya

  • A partir de demà, un total de 2,26 milions de vehicles hauran de pagar a l’Agència Tributària de Catalunya el nou impost que recaptarà 65,9 milions d’euros anuals

  • Després de comprovar el padró de vehicles afectats es pot abonar l’impost domiciliant-ne el pagament o bé a les entitats financeres col·laboradores i a les oficines de correus mitjançant un gir postal

Com pagar l’impost del CO<sub>2</sub> a Catalunya

Feed

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nou impost sobre les emissions de CO2 ha aprovat ja es pot començar a pagar. Des de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) s’ha elaborat un padró (registre) definitiu de vehicles que estan obligats a satisfer el gravamen. De fet, l’han de pagar totes les persones (físiques i jurídiques) que el 2020 fossin propietaris d’un cotxe, motocicleta i furgoneta amb unes emissions que superin els 12, i que el seu domicili fiscal estigui fixat a Catalunya. També han d’abonar l’impost les persones jurídiques sense residència fiscal catalana però que disposin d’establiment, sucursal o d’oficina i que el seu vehicle estigués registrat a Catalunya.

Els imports a pagar van en funció de l’edat de vehicle i els seus nivell d’emissions. En el cas de cotxes i motocicletes anirà entre 0,55 i 276 euros, mentre que per a les furgonetes hauran d’abonar des de 0,3 euros si les seves emissions superen els 160 grams per quilòmetre, i poden arribar als 87 euros. Per poder satisfer el nou impost cal consultar el padró i seguir les instruccions que es faciliten des de l’Agència Tributària de Catalunya. Tots aquells que hagin registrat els seus vehicles en el llistat entre l’1 de maig (data de publicació del padró provisional) i l’1 de juliol rebran una bonificació del 2%. El càlcul de la quota es fa telemàticament i es paga per trams agrupats amb increments cada 20 grams.

Telemàtic o presencial

Per a aquesta consulta cal introduir el NIF i la matrícula del vehicle o bé fer-ho a través d’identificació digital. És probable, com ens ha succeït a nosaltres en una comprovació, que el sistema presenti un error i s’hagi de repetir el formulari diverses vegades. En aquest cas cal armar-se de paciència i omplir el formulari d’incidència que es facilita.

Notícies relacionades

També es pot optar per trucar al telèfon 012 o al de l’Agència Tributària: 935 515 151. El pagament de l’impost es pot domiciliar seguint les instruccions de l’ATC, tot i que també es pot abonar presencialment a les entitats financeres col·laboradores (Abanca, Banc de Sabadell, Banca March, BBVA, Banc de Santander, Bankia, Bankinter, Caixa de Crèdit dels Enginyers, Caixa Rural de Guissona, CaixaBank, Cajamar Caja Rural, Deutsche Bank, EVO Banc, Ibercaja Banco i Kutxabank). A partir d’octubre tots els propietaris que no hagin domiciliat o registrat el pagament rebran una notificació amb l’import i el termini per abonar-lo.

Al portal telemàtic de l’ACT es poden consultar les preguntes més freqüents derivades del pagament del nou impost. Amb la normativa es pretén recaptar 65,9 milions d’euros pels 2,26 milions de vehicles censats, tot i que la quantitat anirà pujant successivament cada any amb el canvi de normativa d’emissions.