Fins a 200.000 euros

El Govern flexibilitza els requisits perquè autònoms i empreses accedeixin a les ajudes directes

  • L’Executiu permetrà que els beneficiaris puguin demanar compensacions pels costos i deutes acumulats fins al setembre del 2021

  • Les comunitats autònomes podran obrir noves convocatòries per repartir els recursos que encara no s’hagin assignat

El Govern flexibilitza els requisits perquè autònoms i empreses accedeixin a les ajudes directes

M. Fernández /Europa Press / Pool

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha aprovat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts flexibilitzar els requisits d’accés perquè empreses i autònoms puguin sol·licitar les ajudes directes per pal·liar part dels efectes de la Covid. L’Executiu va habilitar aquest fons d’11.000 milions d’euros el març passat i després va transferir el gruix d’aquest perquè fossin les comunitats autònomes les que els repartissin. No obstant, les bases convocatòries partien del mateix reial decret, que aquest dimarts el Govern ha modificat per augmentar l’univers de possibles beneficiaris, davant les crítiques de diversos sectors que no s’estaven esgotant les ajudes per la rigidesa d’aquests.

La primera modificació que recollirà el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de dimecres serà l’ampliació de terminis. Concretament els beneficiaris podran cobrir mitjançant les ajudes directes els deutes i els costos fixos en què hagin incorregut entre el març del 2020 i fins al 30 de setembre; quan fins ara cobria fins al 31 de maig.

Notícies relacionades

Un altre canvi que ha introduït el Govern és que les empreses i els autònoms podran incloure’s les pèrdues comptables generades durant el període de cobertura, una vegada satisfets els deutes. És a dir, podran destinar la suma d’ajudes, que a Catalunya va ser d’entre 3.000 i 200.000 euros per beneficiari, a cobrir costos fixos, pagament a proveïdors i creditors, així com pèrdues comptables. Fins ara un dels requisits més restrictius havia sigut aquest últim, ja que fins ara estar tècnicament en pèrdues era motiu d’exclusió.

Amb aquesta modificació el que està habilitant el Govern és que les comunitats autònomes puguin obrir noves convocatòries, si és que encara no han gastat tots els recursos que els van ser transferits. En el cas català, en la primera tanda d’ajudes només es va assignar el 53% dels 993 milions d’euros disponibles. Això va ser al juny i posteriorment es va obrir una segona convocatòria, al juliol. Sobre aquesta convocatòria la Generalitat encara no ha fet públiques les dades exactes i quants milions (si en quedessin) falten per assignar. Ara amb la modificació del Govern pot habilitar una tercera ronda amb més garanties per als beneficiaris que s’hagin quedat fora.