Polèmica laboral

Un jutge holandès sentencia que els conductors d’Uber són falsos autònoms

  • Un tribunal d’Amsterdam determina que els xòfers haurien d’estar assalariats i regir-se pel conveni dels taxistes

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un tribunal del districte d’Amsterdam ha sentenciat aquest dilluns que els conductors que ofereixen els seus serveis als Països Baixos a través de l’aplicació d’Uber no són «empresaris autònoms» sinó «empleats», que han d’estar contractats per la companyia, amb els seus drets laborals i pagats segons el conveni col·lectiu de taxis. Uber acumula així una altra polèmica amb el seu model laboral, després de casos com el del Regne Unit, on la justícia britànica el va obligar a contractar directament els xòfers.

Notícies relacionades

En un cas iniciat pel sindicat FNV, els jutges neerlandesos han decidit que «la relació jurídica entre Uber i aquests conductors compleix totes les característiques d’un contracte de treball» (ocupació, salari i autoritat), i aquests «estan coberts pel Conveni Col·lectiu de Treball per al Transport amb Taxi» que regeix en territori neerlandès. Segons la sentència, l’aplicació Uber té un «efecte disciplinari i instructiu, així com un incentiu financer», i els conductors que utilitzen l’aplicació «queden subjectes al funcionament de l’algoritme dissenyat per Uber i a ser unilateralment modificat per aquest», per això els taxistes depenen de «l’autoritat d’un ocupador modern» que Uber exerceix sobre ells a través de l’aplicació.

FNV, el sindicat més gran dels Països Baixos, va acudir a finals de l’any passat als tribunals al·legant que hi havia «un contracte de treball» entre Uber i aquests conductors, i que l’empresa «organitza al detall els serveis de transport, tot i que digui que «només ofereix una plataforma on els conductors autònoms i els clients es posen en contacte».

Temes:

Uber Ocupació