Protesta a Barcelona

La plataforma contra l’ampliació de l’aeroport fa una crida a la mobilització massiva el 19 de setembre

  • Els organitzadors esperen que hi participin més de 300 organitzacions ecologistes i socials contràries al projecte d’Aena

Un avión despega sobrevolando la zona de la Ricarda

Un avión despega sobrevolando la zona de la Ricarda / JORDI COTRINA (EPC)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les organitzacions ecologistes, agrícoles i socials que s’oposen al projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat han fet una cridat a la «mobilització massiva» de la ciutadania per protestar el pròxim 19 de setembre contra el projecte d’Aena que negocien el Govern central i la Generalitat. Els seus representants esgrimeixen que l’ampliació xoca frontalment amb els compromisos climàtics adquirits per les diferents administracions públiques i posa en perill el minvant ecosistema del delta del Llobregat, que perdria part del territori per deixar pas a l’extensió de la tercera pista del Prat.

Notícies relacionades

«Aquest projecte és un despropòsit descomunal», ha afirmat María García, portaveu de Zeroport, al presentar la concentració el diumenge 19. «Només s’explica com una operació especulativa per part d’Aena, que vol solucionar els seus greus problemes comptables». En el debat xoquen els beneficis econòmics que l’ampliació podria comportar, xifrats en prop de 1.700 milions d’euros, amb l’increment de les emissions que comportarà l’augment significatiu del trànsit aeri i el nou baló d’oxigen que el projecte aportaria a un model econòmic basat en el turisme de masses i la construcció d’obres públiques faraòniques, segons la descripció dels detractors de l’ampliació.

La concentració començarà el diumenge 19 a les 12.00 del migdia a l’avinguda Tarragona i els organitzadors esperen que hi participin almenys 300 organitzacions contràries al projecte. La majoria catalanes, però també aragoneses i balears. «Fem una crida a la mobilització massiva per denunciar l’opacitat i arbitrarietat amb què s’han pronunciat els dos Governs sobre una inversió de 1.700 milions d’euros que hipotecarà el nostre futur», diu el manifest que articula la protesta. La plataforma afirma que el projecte no s’ha presentat públicament, sense que s’hagi fet, per tant, una defensa coherent i argumentada de les justificacions tècniques, socials, ambientals o econòmiques.