Estalvi familiar

Els dipòsits bancaris continuen creixent malgrat les vacances

  • Les llars van augmentar al juliol en 1.100 milions els diners que guarden als bancs tot i l’augment del consum

Els dipòsits bancaris continuen creixent malgrat les vacances
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La pandèmia continua alterant els patrons habituals de l’economia. El juliol és un mes en què tradicionalment baixen els dipòsits de les llars perquè es recorre als estalvis per finançar les vacances. L’any passat, no obstant, van créixer per primera vegada des del 2010 i aquest any s’ha tornat a repetir. Les famílies tenien guardats 942.800 milions d’euros en les entitats de dipòsit (bancs, caixes i cooperatives de crèdit) el mes passat, 1.100 milions i un 0,1% més que al juny, segons ha publicat aquest dimecres el Banc d’Espanya. 

Les llars, així, van tancar el juliol amb 49.000 milions més (5,6% d’augment) a la banca que tenien dotze mesos abans. Respecte al febrer del 2020, l’últim mes abans que es decretés el confinament, l’augment puja a 90.900 milions, amb un increment del 10,6%. Les autoritats i els experts confien que tot aquest estalvi embassat es vagi canalitzant al consum a mesura que es va normalitzant la situació i reobrint l’activitat i que això sigui un dels principals motors de la recuperació econòmica del país. 

Les últimes dades apunten efectivament que, malgrat que les famílies continuen augmentant els seus dipòsits, també estan impulsant una forta recuperació de la despesa. Les dades avançades del PIB del segon trimestre indiquen un increment del consum final de les llars del 6,6%. Algunes dades de juliol també apunten en la mateixa direcció. Les pernoctacions hoteleres dels nacionals van pujar el mes passat a 14,9 milions, un 97% més que un any abans. El BBVA, per la seva banda, ha informat que la despesa amb les seves targetes i en els seus TPV a Espanya es va situar el mes passat un 28% per sobre del registrat el mateix mes del 2019.

Menys d’empreses

Notícies relacionades

Al contrari que les llars, les empreses van reduir els seus dipòsits el mes passat fins als 294.900 milions d’euros, 5.900 milions i un 1,9% per sota del mes anterior. Mentre les famílies porten augmentant els seus estalvis bancaris de manera gairebé ininterrompuda des de principis de l’any passat, les companyies van tancar el juliol amb una quantitat pràcticament igual a la que tenien el juny del 2020. Amb tot, continuen sent 43.100 milions més dels que tenien guardats el febrer previ al confinament, cosa que implica un increment del 17%.

Aquesta caiguda de l’estalvi empresarial als bancs de juliol no sembla apuntar a una inversió més gran. D’una banda, la incertesa econòmica del primer semestre va provocar que la formació bruta de capital baixés el 0,2% en el primer trimestre i l’1,5% en el segon. Però a més, per a les companyies que sí que estiguin invertint pot resultar més interessant endeutar-se que estirar dipòsits, ja que els estímuls del Banc Central Europeu (BCE) fan que el finançament sigui històricament barat tant en els mercats de capitals com en el crèdit bancari. Així les coses, és probable que el descens tingui a veure amb els problemes financers que moltes estan patint, segons ve advertint el Banc d’Espanya des de fa mesos.