Fons

CVC, ¿qui és el nou inversor de LaLiga?

El fons britànic és un dels principals accionistes de Naturgy, participa en la lliga de rugbi irlandesa, la britànica i en la de futbol italiana

El fons britànic és un dels principals accionistes de Naturgy, participa en la lliga de rugbi irlandesa, la britànica i en la de futbol italiana

La companyia, una dels grans actors de capital de risc a Europa, és candidata a entrar en el negoci dels drets de la Bundesliga

Soccer Football - Champions League - Group G - FC Barcelona v Juventus - Camp Nou  Barcelona  Spain - December 8  2020 Juventus  Cristiano Ronaldo celebrates scoring their first goal REUTERS Albert Gea

Soccer Football - Champions League - Group G - FC Barcelona v Juventus - Camp Nou Barcelona Spain - December 8 2020 Juventus Cristiano Ronaldo celebrates scoring their first goal REUTERS Albert Gea / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nou soci de LaLiga, CVC Capital Partners, és un fons de capital britànic que va néixer el 1981, compta amb 100 milions de d’euros en actius en gestió i uns 137.000 milions en recursos compromesos en tot el món. Aquesta companyia, amb seu social a Luxemburg i operativa a Londres, realitza inversions en nom d’inversors privats, institucionals i fins i tot públics de tot el món. CVC s’ha convertit en un dels gegants dels fons de capital de risc que operen a Europa. No hi ha operació de grans dimensions de les quals no formi part directament o indirectament.

Una de les seves participades a Espanya és Naturgy, una de les grans companyies energètiques immersa en una opa parcial per part del fons australià IFM, en la qual compta amb un 20% del capital a través d’una societat amb la família March (Corporació Financera Alba). Va adquirir la participació que tenia Repsol i que va suposar la seva sortida del capital d’aquesta companyia energètica per 3.816,3 milions d’euros. La companyia va anunciar que no vendria, per ara, la seva participació en l’opa d’IFM.

Però CVC participa en molts altres negocis de diferents sectors a Espanya com CLH (carburants), Deoleo (oli), Tendam –la matriu de Cortefiel– (moda), la Universitat Alfonso X el Sabio (educació) i Vitalia Home (residències per a la tercera edat). També va ser accionista d’Abertis, d’on va sortir definitivament el 2015, després de cinc anys com a accionista, i de QuirónSalud, amb la venda del qual es va embutxacar 5.760 milions, amb unes plusvàlues de 2.600 milions al ser adquirida pel grup alemany Fresenius Helios després de dos anys en el capital. També és accionista de grans firmes d’altres països europeus com Breitling (luxe), Douglas (bellesa), Petco (mascotes) i Teneo (consultoria i comunicacions).

En esports CVC no és principiant. A finals de 2005 va aconseguir el 65% de la Fórmula 1, un negoci que va abandonar el 2016 al vendre’l a Liberty. L’any passat va adquirir el 28% de la lliga irlandesa de rugbi Guinness Pro14, dos anys després d’haver entrat amb una participació minoritària a Premiership Rugby, la lliga britànica d’aquest esport. Els fons de CVC també participen en altres gestores: el 2019, per exemple, va entrar en el capital de Bruin Sports Capital (especialitzat en esport) juntament amb una altra gestora de fons, The Jordan Company.

Candidat a la Bundesliga

El novembre d’aquell any, CVC i Advent International van aconseguir el 10% de la societat que explotarà els drets audiovisuals del calcio a Itàlia per 1.700 milions d’euros. A més, figura a les travesses per invertir en els drets audiovisuals internacionals de la Bundesliga, que també busca recursos. TCVC també és accionista de Volleyball World, entitat que organitza els esdeveniments i campionats més importants d’aquest esport i del voleibol platja.

L’esport no és una novetat per als fons i per a milionaris que aposten per la sostenibilitat i les inversions d’impacte, com Paul Elliot Singer (Elliot Management), dedicat a campanyes activistes que afecten a la farmacèutica britànica Glaxo o a l’energètica nord-americana Duke Energy i que va ser un dels participants en el projecte de la Superlliga de futbol que defensava Florentino Pérez, president del Reial Madrid i d’ACS.

L’estratègia d’inversió de CVC, que a Espanya té com a director Juan Arbide, passa per l’adquisició de participacions «de control o gairebé majoritàries» en empreses europees, asiàtiques i nord-americanes. Les operacions se solen realitzar d’acord amb els equips de gestió per impulsar els seus plans de desenvolupament i crear valor a mitjà termini. Des de la seva fundació ha intervingut en més de 300 inversions. Com passa amb aquests fons, les injeccions de capital busquen incrementar el valor de la companyia participada per fer-la més atractiva i vendre-la a mitjà termini.

Notícies relacionades

CVC va néixer arran de la divisió europea d’un fons de Citigroup especialitzat en la injecció de capital en pimes formant part del seu accionariat. El 1993, els directius de la companyia van pactar la separació de Citi. El 1996, al crear el seu segon fons, es va convertir en totalment independent perquè ja no va participar Citi, com en el primer.

 

Temes:

Borsa