Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur del juliol del 2021

sepe-1

sepe-1 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El juliol del 2021 ha sigut un altre mes rècord per a l’ocupació, amb una intensa creació d’ocupació i una encara més intensa caiguda de l’atur. El segon mes de l’estiu, una tradicionalment bona època per a l’ocupació a Espanya, consolida l’acceleració de la recuperació que va començar a arrencar al final de l’estat d’alarma i l’aixecament progressiu de les restriccions. El Govern central ha actualitzat aquest dimarts les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que deixen uns nivells d’ocupació que ja superen els de l’estiu previ a la pandèmia i una xifra de treballadors en erto que continua a la baixa. Aquestes són les cinc claus.

Ocupació: Espanya ja té més ocupats que l’estiu del 2019

El mercat laboral espanyol ha sumat 91.451 nous afiliats, fins a un total de 19,59 milions de treballadors en actiu. Aquesta xifra és superior en gairebé 60.000 treballadors a la registrada el juliol del 2019. És a dir, Espanya no només ha recuperat els nivells d’ocupació que tenia abans de declarar-se el primer estat d’alarma, sinó també els propis d’un estiu de la vella normalitat –època especialment expansiva–. Si el juny ja va ser un mes bo, el juliol ha confirmat l’expectativa i ara queda per veure quanta d’aquesta ocupació generada sobreviu a la tardor, Ja que la ‘cara b’ és que gran part d’aquesta nova ocupació és temporal i se n’anirà al final del bon temps. No obstant, la dinàmica és positiva i el mercat laboral espanyol torna als ‘vicis’ que ja tenia a la ‘vella normalitat’.

Atur: nou descens rècord en la sèrie històrica

L’atur continua a la baixa per cinquè mes consecutiu i aquest juliol va registrar un altre descens rècord en la sèrie històrica, que torna a superar el rècord que ja va registrar al juny. El SEPE va restar 197.841 aturats i va tancar el mes sobre la cota dels 3,4 milions d’aturats. Els últims tres mesos han sigut especialment intensos i més de mig milió de persones han sortit de les llistes de l’atur després de trobar una feina. No obstant, això encara no evita que a Espanya hi hagi 405.065 aturats més que el juliol abans de la pandèmia. Si als 3,4 milions d’aturats se sumen els 331.486 treballadors en erto, a Espanya hi ha 3,7 milions de persones sense ocupació activa.

Erto: 331.486 treballadors en suspensió

Els treballadors afectats per un erto de la Covid van baixar un mes més i el juliol va tancar amb 331.486 persones en suspensió; gairebé 100.000 menys que fa un mes. Aquest ritme de baixar-ne uns 100.000 al mes es manté, en part, per la reactivació de l’economia i, en part, pel nou sistema d’incentius habilitat pel Govern central, que premia aquelles empreses que treuen els treballadors de l’erto. Del total d’afectats, al voltant de 230.000 són empleats que estan totalment inactius i la resta estan en un erto parcial, és a dir, treballen part de la seva jornada. La xifra actual dels afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors registrats durant el moment de màxim confinament.

Increment molt lleu d’autònoms

El col·lectiu de treballadors autònoms, que han aguantat fins ara amb gran resiliència la crisi actual, ha continuat sumant nous afiliats malgrat la rebaixa de les ajudes Covid aplicada en l’última pròrroga. No obstant, el ritme de creació d’ocupació entre el col·lectiu és molt baix i al juliol amb prou feine es van guanyar 1.978 nous ocupats per compte propi, fins a un total de 3,32 milions d’afiliats al RETA. L’increment és moderat, si bé el juliol històricament és un mes dolent per a aquest col·lectiu i l’habitual és que es destrueixi ocupació.

Girona i Tarragona empenyen l’ocupació a Catalunya

La variable turisme impregna el mapa de les dades d’ocupació per territoris. Catalunya ha anotat aquest juliol bons registres, amb un creixement per sobre de la mitja i la millor nota en termes absoluts. No obstant, aquests fugen de la ciutat de Barcelona i es concentren a la resta de províncies catalanes, especialment a Girona i Tarragona. Dels 30.540 llocs de treball guanyats a Catalunya respecte al juny, sobre una població ocupada de 3,5 milions; només 2.422 s’ubiquen a la província barcelonina. En termes generals, va ser un juliol vigorós, no tant com el de l’any passat de la desescalada, però sí clarament per sobre de la mitjana.

Temes:

Ocupació Atur