Congrés

El Govern pacta amb ERC que els interins amb 10 anys a la plaça no hagin de passar per oposició

  • L’Executiu salva per un vot el reial decret dels interins gràcies al recolzament dels republicans

  • Si ets interí, així et pot afectar la reforma convalidada en el Congrés

El Govern pacta amb ERC que els interins amb 10 anys a la plaça no hagin de passar per oposició

EUROPA PRESS / E. PARRA

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aconseguit salvar ‘in extremis’ i per un vot el reial decret per a la reforma dels interins i el Congrés ha convalidat la norma, després del recolzament d’ERC. No obstant, això ha estat possible a costa de cedir tramitar-lo com a projecte de llei, cosa que permetrà als partits proposar esmenes per modificar el text ja publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La nova titular de Funció Pública, María Jesús Montero, ja ha avançat la seva disposició a incorporar novetats, com el compromís que els eventuals de l’Administració que faci 10 anys que siguin a la mateixa plaça no hagin de passar per una oposició.

La votació d’aquest dimecres ha estat disputada i s’ha desencallat en els moviments entre bambolines durant les últimes hores, ja que va arribar a la cambra amb el resultat totalment en l’aire. Fins al punt que la norma s’ha decidit per 170 vots afirmatius, 169 negatius i vuit abstencions, amb una votació que, després d’un error de càlcul, ha hagut de repetir-se. ERC finalment ha recolzat el Govern i ha votat a favor d’aquest reial decret, evitant un fiasco com el que va suposar la derrota amb el reial decret llei sobre els romanents municipals.

«Difícilment ens en presentaran un de millor, perquè el pactessin amb les dretes», ha justificat la portaveu republicana Pilar Valluguera; que no ha amagat el to crític amb les formes i el fons. «Senyors del PSOE, tenen una última oportunitat per complir els seus acords. Sisplau, per una vegada estiguin a l’altura», els ha etzibat des de la tribuna d’oradors; criticant-los la falta de diàleg previ. Els vots d’aquests partits nacionalistes han permès superar els de signe contrari, com els d’EH Bildu, Junts, la CUP, el PDECat o el BNG, així com el bloc de la dreta del PP, Vox i Cs.

El mateix soci del PSOE en el Govern, Unides Podem, ha reconegut que votarà a favor de mala gana. I és que la reforma de la interinitat ha sigut objecte de crítica des de les plataformes d’interins, entre d’altres, atès el baix import de les indemnitzacions que incorpora. Aquestes seran de 20 dies per any treballat, amb límit de 12 mensualitats, per a tot aquell eventual que estigui ocupant una plaça, aquesta surti a oposició, l’interí es presenti i no l’aconsegueixi. L’equivalent a l’acomiadament objectiu al sector privat, després de l’última rebaixa introduïda pel PP en la seva reforma laboral del 2012. Els partidaris de la reforma defensen que fins ara no existia cap indemnització i que els funcionaris interins o el personal estatutari se n’anava al carrer sense cap pagament.

La reforma de la interinitat continua així viva i passarà ara de pantalla per sotmetre’s a les propostes dels partits; després que l’Executiu ja hagués pactat el text actual amb els sindicats majoritaris a la Funció Pública –CCOO, UGT i CSIF–. El document esmentat inclou, a més de les indemnitzacions, la limitació de l’estada a la plaça d’un eventual a un màxim de tres anys. I es proposa obrir un procés d’estabilització mitjançant la convocatòria en un termini de tres anys d’un total de 310.000 places, avui ocupades per interins.

Votació d’esmenes

Notícies relacionades

Hi haurà inevitablement novetats en aquest text, tal com li han reclamat els partits al Congrés que finalment han permès la seva supervivència. Montero ja n’ha anunciat algunes durant la seva intervenció. Una de les esmenes que introduirà el PSOE serà la reforma de l’article 61.6 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), perquè, si un interí ha estat 10 anys a la mateixa plaça i aquesta no s’ha convocat durant aquell temps, no haurà de realitzar la fase d’oposició. Cosa que facilitarà el seu accés a una plaça fixa en la funció pública, atesa la seva acreditada experiència acumulada. Una altra possible novetat, sobre la qual hauran de tornar a votar els partits, serà que la fase d’oposició podria no ser eliminatòria, sí així ho decidissin les comunitats autònomes que convoquin els processos. Aquest últim punt eleva indirectament el pes de l’experiència, ja que evita que un interí es quedi fora del procés si suspèn una de les proves del procés teòric d’oposició.

Després de la convalidació d’aquest dimecres, toca ara obrir el procés d’esmenes. Aquest pot allargar-se un període de 30 dies, perquè els partits proposin els seus canvis, tot i que el temps podria ser més gran si així ho decideix la taula del Congrés. Mentrestant, les condicions aprovades pel Consell de Ministres continuen en vigor.