Plataformes digitals

El Congrés rebutja amnistiar les plataformes digitals i la ‘llei Rider’ segueix endavant

  • Els partits enterren les amnisties milionàries que plantejaven el PP i el PDECat i la norma seguirà el seu curs en el Senat

barcelona/imagenesnoreste Fotos 1-114265886.jpg

barcelona/imagenesnoreste Fotos 1-114265886.jpg / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres les esmenes plantejades a la llei de treball en plataformes digitals, més coneguda com a ‘llei Rider’. La Comissió de Treball de la cambra baixa ha tombat les diferents propostes remeses des dels grups parlamentaris, entre les quals es comptaven les amnisties milionàries plantejades des del PP i el PDECat. A partir d’ara la norma segueix endavant en el seu tràmit legislatiu i passarà al Senat per a la fase definitiva. Al no haver sigut modificada, el text ja publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) continua vigent tal qual i entrarà en vigor a partir del 12 d’agost.

Els grups parlamentaris han votat majoritàriament a favor de conservar el text pactat entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats i han declinat incorporar les modificacions que li plantejaven des de les formacions de dreta. Ja que finalment Més País va retirar les seves aportacions i únicament van quedar les propostes del PP, Vox, Cs i el PDECat, que han sigut tombades. La ‘llei Rider’ reforça la laboralitat del model de les plataformes digitals com Glovo, Deliveroo o UberEats i enterra la possibilitat d’utilitzar treballadors autònoms en el sector del repartiment a domicili.

El PP havia plantejat una amnistia total per a les empreses, deslliurant-les de pagar les sancions imposades fins ara per Inspecció de Treball. Imports que entre totes les firmes del sector ronden els 30 milions d’euros. El PDECat, per la seva banda, plantejava una amnistia parcial i, si bé accedia que les companyies paguessin els seus deutes pendents, pretenia vetar per llei futures inspeccions sobre qualsevol activitat prèvia a l’aprovació de la norma. La seva proposta també eximia les ‘apps’ d’haver de pagar cotitzacions antigues en el cas que finalment aquestes companyies decidissin contractar directament a les seves plantilles aquests repartidors. De moment, l’opció per la qual estan apostant les plataformes és subcontractar el servei, una cosa que presenta dubtes jurídics i sobre la qual Inspecció de Treball haurà de pronunciar-se, després de les denúncies sindicals.

Notícies relacionades

Finalment la majoria en el Congrés ha rebutjat incorporar aquestes qüestions i la norma entrarà en vigor el 12 d’agost sense modificacions respecte al ja publicat en el BOE. Una altra de les novetats de la norma és la reforma de l’article 64 de l’Estatut dels Treballadors, que permet que qualsevol empleat pugui preguntar a la seva empresa si hi ha algun algoritme que repercuteix en la seva praxi diària i en quins termes. Algunes veus han afirmat que això era una invasió de la propietat intel·lectual de les companyies, i van provocar dures friccions durant les negociacions entre el Ministeri de Treball i els agents socials i no van agradar gens als despatxos del Ministeri d’Economia.

El periple de la ‘llei Rider’ no acaba després d’aquesta votació i és que el Tribunal Constitucional s’hi haurà de pronunciar. I és que Vox ja ha presentat formalment un recurs d’inconstitucionalitat i el PP va anunciar recentment que seguirà el mateix camí. Les dues formacions al·leguen que la tramitació com a reial decret per la via d’urgència ha vulnerat els seus drets parlamentaris i no està justificada. Sobre aquests s’haurà de pronunciar el Constitucional, que primer haurà de decidir si accepta o no a tràmit els recursos.