Mercat laboral

La CEOE allunya una reforma laboral pactada: «Ens hem de començar a acostumar a arribar a desacords»

  • Garamendi considera que els empresaris estan més preocupats per les propostes que fa Yolanda Díaz que no de com es desplegaran els fons europeus

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CEOE ha allunyat uns metres més la possibilitat que acabin firmant la reforma laboral que els planteja la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. «No tenim l’obligació de dir que sí a una cosa que no és bona per a aquest país. [...] Ens hem de començar a acostumar a arribar a acords i a desacords», ha declarat aquest dimarts el president de la patronal, Antonio Garamendi, en un esmorzar informatiu d’Europa Press. El líder empresarial també ha manifestat la preocupació de les empreses per l’actual cinquena onada i la possibilitat que aquesta castigui el creixement econòmic vinculat a la campanya d’estiu.

Si la setmana passada la CEOE carregava durament contra la reforma laboral de Díaz mitjançant un comunicat, aquest dimarts Garamendi ha reblat aquest clau, aplanant el terreny per a un desacord pactat. «La gent està més preocupada per aquest tema que per l’arribada dels fons europeus», ha declarat, en relació amb les empreses. Les negociacions a les taules de diàleg social entre Govern, patronal i sindicats continuen, tot i que sense avenços i amb la data límit del 31 de desembre cada vegada més a prop. La vicepresidenta segona ha reiterat que aquesta reforma serà aprovada, amb o sense acord, abans d’acabar l’any. «No es pot reconduir la situació, tal com està, no», ha insistit Garamendi aquest dimarts.

«Nosaltres contemplem un acord a tres bandes i el que necessita el país és un acord a tres bandes», li ha replicat el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, al de la CEOE en el mateix acte. «Està sent una negociació bastant complexa, com ja prevèiem. La nostra exigència és que anem esgotant els terminis perquè abans que es tanqui l’any l’Estatut dels Treballadors ha de patir un important tomb que es carregui els aspectes de la reforma laboral del 2012 que continuen llastant la creació d’ocupació i la millora dels salaris», ha dit, per la seva banda, el líder de CCOO, Unai Sordo.

Pensions: «Hi ha d’haver un factor de sostenibilitat»

Notícies relacionades

Dues carpetes més que la patronal té sobre les taules del diàleg social són la pujada pendent del salari mínim interprofessional i les pensions. Sobre la primera no hi ha negociació activa, tot i que els sindicats han tornat a convocar concentracions a les principals ciutats del país per a aquest dimecres. Demanen que pugi abans d’acabar l’any aquest terra salarial que actualment està en 950 euros; el contrari que opina la CEOE. «No és el moment», segons ha afirmat Garamendi.

I sobre la reforma de les pensions i els temes pendents que queden de cara al segon bloc de reformes, Garamendi ha remarcat la necessitat d’introduir fórmules per reduir la despesa pública. «M’és igual com ho anomenin, [...] hi ha d’haver un factor de sostenibilitat», ha declarat. La CEOE ja es va posicionar en contra d’apujar directament les pensions segons el que augmentés l’IPC, ja que consideren que això va en detriment de la viabilitat del sistema públic sinó s’introdueixen contrapesos per reduir la despesa. «Nosaltres ho hauríem matisat», ha afirmat Garamendi sobre aquest punt, tancat ja al primer bloc de reformes i pendent de ser aprovat al Congrés.