reunió eurogrup

Brussel·les aparca la taxa digital després de les pressions dels EUA

  • La Comissió Europea tenia previst presentar una proposta la setmana vinent, però l’ha deixat en l’aire després de l’acord del G-20 sobre l’impost global mínim en societats

  • El comissari Paolo Gentiloni atribueix l’ajornament a la necessitat de portar a bon port l’acord sobre l’impost global mínim en societats

Brussel·les aparca la taxa digital després de les pressions dels EUA
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El mateix dia en què els principals responsables econòmics de la Unió Europea han rebut a l’Eurogrup la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, la Comissió Europea ha confirmat que aparca els seus plans de crear una taxa digital per obligar les grans plataformes digitals com Google i Facebook a pagar més impostos al continent europeu. Brussel·les tenia previst presentar una proposta legislativa el 20 de juliol. Després de l’acord «històric» aquest cap de setmana en el G-20 de crear un impost global mínim de societats del 15% per a les grans empreses, i les pressions dels Estats Units dels últims mesos per abandonar el projecte, Brussel·les ha optat per guardar la proposta al calaix.

«Hem decidit suspendre el nostre treball sobre el nou impost digital com a nou recurs propi de la UE. Reavaluarem la situació a la tardor», ha explicat en roda de premsa el portaveu Daniel Ferrie sobre la suspensió de la iniciativa. Des d’ara i fins a l’octubre la prioritat número 1 de la Comissió Europea serà traslladar l’acord aconseguit pel G-20 a l’OCDE amb l’objectiu de consolidar el pacte a nivell internacional.

«El G-20 ha aprovat un acord històric aquest cap de setmana per crear un sistema fiscal internacional més estable i més just que abordi els desafiaments fiscals derivats de la digitalització de l’economia. Aquest és un resultat extraordinari després d’anys de negociacions, per al qual la Comissió ha treballat incansablement», ha explicat Ferrie sobre l’acord que pretén obligar les multinacionals a pagar més impostos i evitar una fiscalitat a la baixa.

«Durant molts anys havíem tingut una carrera a la baixa i els països cada vegada estaven menys en posició de decidir per si mateixos com implementar un impost corporatiu just i moderat. Havien de mirar el que ’altres estaven fent en el seu lloc. Això no ha beneficiat ningú i per això és bo que ara puguem posar-hi fi», ha celebrat el ministre alemany de finances, Olaf Scholz.

Detalls per afinar

Notícies relacionades

La Comissió Europea espera afinar per a l’octubre els detalls pendents i finalitzar el disseny del nou impost, així com el pla d’implementació. «Concloure aquest procés amb èxit requerirà un esforç final de totes les parts i la Comissió està compromesa a centrar-se en aquest esforç. Per aquesta raó hem decidit suspendre durant aquest període el nostre treball sobre una taxa digital com a nou recurs propi de la UE», ha precisat el mateix dia en què els ministres d’economia i finances de l’Eurozona i la Comissió Europea s’han reunit amb Yellen, conjuntament i per separat amb la Comissió.

«Ha sigut una reunió excel·lent en la qual hem discutit els compromisos que hem pres aquests últims dies en el G-20 a Venècia», ha explicat Gentiloni, que ha informat Yellen de la decisió de Brussel·les de suspendre la proposta sobre una taxa digital «perquè puguem concentrar-nos i treballar mà a mà per recórrer els últims quilòmetres en aquest acord històric».