Policia laboral

40 nous inspectors de Treball porten des del gener sense feina i a l’espera d’una plaça

  • L’última promoció encara no té destinació assignada, malgrat la falta d’efectius que arrossega el cos, amb un inspector per cada 10.000 ocupats

  • Des del Ministeri de Treball afirmen que aquests temps són habituals en la funció pública i fins a la tardor no és probable que s’incorporin

40 nous inspectors de Treball porten des del gener sense feina i a l’espera d’una plaça

Cézaro de Luca / EPC

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desembre del 2020 40 inspectors de Treball van acabar les seves pràctiques oficials i des d’aleshores estan a l’espera que els assignin una destinació. Aquestes persones ja han superat la seva oposició i han conclòs el procés formatiu, estan cobrant, però no tenen un lloc assignat des del qual exercir les seves funcions. Esperen des de fa set mesos que el Ministeri de Treball formalitzi la seva assignació de plaça, en un context de clara falta d’efectius al cos de la ‘policia laboral’. Segons les últimes dades disponibles, a Espanya la plantilla d’Inspecció és de 1.956 efectius; per vigilar les condicions de treball d’uns 19,5 milions de treballadors.

El desembre del 2019 un total de 40 nous inspectors de Treball (34 de torn lliure i 6 de promoció interna) van superar la primera fase de la seva oposició i van entrar a l’acadèmia per iniciar la seva formació dins el cos. Un any després ja l’havien finalitzat, així com els tres mesos de pràctiques obligatòries, i estaven llestos per incorporar-se a la seva pròxima destinació. Per així vetllar pels drets laborals dels treballadors que fan més hores de les que diu el seu contracte, dels falsos autònoms que operen sense tenir-ne, de l’empresa que se salta les normatives de prevenció de riscos laborals i del llarg etcètera d’irregularitats que hi ha en el mercat laboral espanyol.

No obstant, malgrat haver acabat el seu procés formatiu, set mesos després encara no han sigut assignats enlloc. «És un temps habitual dins la funció pública, per complir totes les garanties constitucionals del procés d’oposició», afirmen des de Treball. També descarten que durant el procés hi hagi hagut algun tipus d’anomalia o incidència. Fins ara el cost per a l’erari públic de mantenir aquests inspectors sense funcions assignades supera el mig milió d’euros.

Sense càrrega de treball

¿Què han estat fent aquests funcionaris des d’aleshores? Ingressar un sou i mantenir-se a l’espera. «Ens van oferir la possibilitat de continuar en pràctiques per no estar sense fer res. Jo ho vaig fer, però molts dels meus companys no. Per a les pràctiques el ministeri paga un plus a un inspector perquè ens faci de tutor. I a partir dels tres mesos ja no pagaven els tutors», explica un dels inspectors a l’espera de plaça. «I els que hem seguit, que haurem sigut tres o quatre, no podíem fer visites. Només ens deixaven estar a la compareixença i poc més. És a dir que nosaltres molestàvem més que una altra cosa», afegeix. ¿Quants d’aquests inspectors van continuar en pràctiques? «Alguns», és la resposta que donen des del Ministeri.

Notícies relacionades

Al maig es va superar una de les últimes fases, que consisteix en què els inspectors ja amb plaça assignada poden escollir una nova destinació, si es volen canviar. I una vegada elegits, es creen o reparteixen les places per als nous. En aquest punt està el procés, a falta d’un últim tràmit encara: el nomenament, que ja depèn del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. Això provoca que abans de tardor és altament improbable que aquests 40 inspectors estiguin exercint i sent efectius útils per lluitar contra el frau laboral i vetllar pels drets dels treballadors.

La falta d’efectius en el cos d’inspectors i subinspectors és un consens estès, especialment en els últims anys, quan la càrrega de treball del cos ha augmentat. A causa de normes noves, com el registre de jornada, i altres d’excepcionals, com el control del frau en els ertos Covid. La mateixa ministra de Treball ha reconegut que les ràtios actuals d’inspectors (hi ha aproximadament un inspector per cada 10.000 treballadors) són insuficients per garantir el compliment de la normativa laboral.

Un mes a paper i boli des de l’atac cibernètic