Com a persones jurídiques

Anticorrupció demana imputar Iberdrola Renovables, CaixaBank i Repsol

  • La fiscalia demana al jutge que se’ls investigui com a persones jurídiques per la contractació de l’empresa de Villarejo per fer espionatges

Anticorrupció demana imputar Iberdrola Renovables, CaixaBank i Repsol
2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón que imputi Iberdrola Renovables, CaixaBank i Repsol com a persones jurídiques a les dues peces que investiguen els encàrrecs d’aquestes companyies a Cenyt, empresa vinculada al comissari retirat José Villarejo. En les causes, es tracta d’aclarir si l’elèctrica va contractar l’excomissari per espiar, entre d’altres, el president d’ACS i el Reial Madrid, Florentino Pérez, i si la petrolera i el banc van fer el mateix per espiar el llavors president de Sacyr, Luis del Rivero, ja que les dues constructores estaven mirant de controlar Iberdrola i Repsol, respectivament.

La sol·licitud del Ministeri Públic es produeix després que, a més d’altres directius, l’abril passat fossin imputats el president de Repsol, Antoni Brufau, i l’expresident de CaixaBank i actual president de la Fundació Bancària La Caixa (principal accionista del banc), Isidre Fainé, mentre que el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va ser imputat el juny passat. La declaració d’aquest últim, precisament, estava prevista per a aquest dimecres, però va ser suspesa pel magistrat a l’espera de resoldre la situació processal del grup energètic (investigat o perjudicat), per al qual la fiscalia ha demanat la imputació de la filial renovable però no de la matriu.

El cas d’Iberdrola va arrencar a finals del 2019, després que es publiqués que l’elèctrica va contractar Villarejo per espiar un jutge, infiltrar-se en plataformes contràries als interessos de l’elèctrica, assetjar membres del comitè d’empresa de la central nuclear de Cofrentes o investigar un accionista crític amb la gestió de l’empresa. El magistrat va apreciar indicis que hi va haver «voluntat» de la companyia d’ocultar els treballs encarregats a Cenyt, com prova el fet que les factures corresponents van ser emeses per una altra companyia diferent. En total, va assenyalar en la seva interlocutòria, entre el 2004 i el 2012 figuren com a rebudes i abonades 15 factures sense comanda emeses per l’empresa vinculada a l’excomissari, per un import de 1.047.324 euros.

Notícies relacionades

Atès que la reforma del Codi Penal que va permetre la imputació penal de les persones jurídiques va entrar en vigor l’octubre del 2011, s’entén que les empreses que van contractar projectes al comissari anteriorment a aquesta data queden excloses de responsabilitat. Aquest seria el motiu pel qual la imputació en el cas de l’elèctrica recauria sobre Iberdrola Renovables, que és el que va pagar els treballs a Villarejo del 2012.

Quant a Repsol, s’investiga el contracte que la petrolera, amb el suposat recolzament del seu principal accionista, CaixaBank, va realitzar amb Villarejo el 2011 per presumptament espiar el del Rivero i al seu entorn. El jutge mira d’aclarir si van recórrer al comissari el 2011 per evitar que Sacyr, mitjançant un acord amb la petrolera mexicana Pemex, aconseguís el control del consell d’administració presidit per Brufau. En les seves declaracions davant el jutge, Fainé i Brufau van negar tenir cap coneixement sobre la contractació de l’expolicia.