Ocupació pública

Les plataformes d’interins clamen contra l’‘Icetada’: «Seguim indefensos»

  • La Coordinadora Estatal de Personal Públic Temporal (CEPPT) critica l’acord i al·lega que aquest no inclou prou penalitzacions perquè les administracions cessin en l’abús del personal eventual

Les plataformes d’interins clamen contra l’‘Icetada’: «Seguim indefensos»

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les plataformes d’interins, organitzades més enllà dels sindicats més representatius, han carregat durament contra l’acord per acabar amb l’eventualitat a l’Administració que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts. La Coordinadora Estatal de Personal Públic Temporal (CEPPT) ha qualificat d’‘Icetada’ el reial decret acordat entre el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i els sindicats CCOO, UGT i CSIF. Aquests interins consideren que el pacte no aconseguirà disminuir de manera substantiva la temporalitat al sector públic, que no té prou sancions per evitar que les administracions perseverin en el seu abús de la figura de l’interí i que reconeix indemnitzacions insuficients per als interins que perdin la plaça.

Dilluns passat a la tarda el ministre Iceta i els sindicats més representatius pactaven la seva primera reforma de la interinitat, amb l’ambiciós objectiu de reduir al 8% la temporalitat al sector públic. Actualment, amb diferències substantives segons l’organisme, l’eventualitat voreja el 30%. L’acord es proposa regularitzar 310.000 places actualment ocupades per interins, cosa que es tradueix que fins al 2025 l’Administració anirà traient una cascada d’oposicions per estabilitzar aquestes places. S’hi podran postular els interins que actualment les ocupen i que fa anys que ho fan, tot i que hi ha la possibilitat que no aconsegueixin aprovar-les i treure-se-les. Cosa que n’implicaria el cessament, amb una indemnització de 20 dies per any treballat; l’equivalent a l’acabament de contracte d’un treballador temporal del sector privat.

Notícies relacionades

La CEPPT ha tret un comunicat en què critica durament les condicions de l’acord i considera que la firma d’aquests «és una nova vulneració dels drets dels nostres treballadors públics en situació d’abús de temporalitat que, per desgràcia, segueixen indefensos i desprotegits total». Aquesta plataforma d’interins, que fa que convoca mobilitzacions l’últim any contra l’abús de la temporalitat en les administracions, considera que la quantia de les indemnitzacions no és suficient ni per blindar els treballadors, ni per desincentivar les administracions a incórrer en un abús.

La plataforma d’interins insta en el seu comunicat públic als diferents grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats que no convalidin el reial decret que ha validat el Consell de Ministres aquest dimarts, cosa que deixaria sense validesa l’acord. «Esperem que el Congrés posi una mica de sentit comú i no convalidi aquest despropòsit en contra dels treballadors públics i obertament contrari a les directrius europees», afirmen en la seva nota.