Mercat laboral

Les cinc claus de les dades de l’atur del juny del 2021

sepe-3

sepe-3 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El juny del 2021 ha sigut un mes rècord per a l’ocupació, ja que ha sigut el sisè mes de l’any en el qual més ocupats s’han guanyat i més aturats s’han reenganxat al mercat laboral de tota la sèrie històrica. El primer mes de l’estiu, una bona època per a l’ocupació a Espanya, arriba impulsat pel final de l’estat d’alarma, el progressiu aixecament de les restriccions i l’avanç de la campanya de la vacunació. El Govern ha actualitzat aquest divendres les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que deixen uns nivells d’ocupació que freguen els de l’estiu previ a la pandèmia i una xifra de treballadors en erto a la baixa. Aquestes són les cinc claus.

Ocupació: Espanya recupera els 19,5 milions d’ocupats

El mercat laboral espanyol ha sumat 233.056 nous afiliats a la Seguretat Social el juny, fins a un total de 19,5 milions ocupats. Espanya recupera aquesta simbòlica cota i voreja els nivells d’ocupació del juny del 2019. Si el maig ja va ser un mes bo que anticipava un estiu de creixement, el juny confirma i millora aquesta expectativa. La ‘cara B’ és que gran part d’aquesta nova ocupació és temporal i se n’anirà amb la fi del bon temps, però la dinàmica és positiva i el mercat laboral espanyol tendeix als ‘vicis’ que ja tenia en la ‘vella normalitat’.

Atur: registra altres descens rècord en la sèrie històrica

L’atur continua a la baixa per quart mes consecutiu i aquest juny va registrar un altre descens rècord en la sèrie històrica. El SEPE va restar 166.911 aturats i va tancar el mes sobre la cota dels 3,6 milions aturats. Malgrat l’intens descens, a Espanya hi ha encara 368.292 aturats més que abans de la pandèmia. Els nivells d’atur han baixat en els últims mesos amb més intensitat entre homes que entre dones, i entre aquestes últimes la velocitat ha baixat recentment. Si als 3,6 milions d’aturats se sumen els 470.000 afectats per erto, a Espanya hi ha uns 4,1 milions de persones sense ocupació activa.

erto: 447.800 treballadors en suspensió

Els treballadors afectats per un erto de la Covid van baixar un mes més i el juny va tancar amb 447.800 persones en suspensió; gairebé 100.000 menys que fa un mes. La desafectació de treballadors s’ha accelerat amb l’arribada de l’estiu, en part per la reactivació de l’economia i en part pel nou sistema d’incentius habilitat pel Govern, que premia aquelles empreses que treuen els seus treballadors de l’erto. Del total d’afectats, entorn de 300.000 són empleats que estan totalment inactius i la resta estan en un erto parcial, és a dir, treballen part de la seva jornada. La xifra actual d’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

Els autònoms continuen creixent

El col·lectiu de treballadors autònoms, que han aguantat fins ara amb gran resiliència la crisi actual, ha continuat sumant nous afiliats malgrat la rebaixa de les ajudes Covid aplicada en l’última pròrroga. Escrivá va pactar amb les organitzacions més representatives unes condicions més restrictives i al juny les transferències Covid les van cobrar la meitat d’autònoms que abans de la pròrroga. No obstant, la xifra total d’autònoms va continuar creixent, va sumar 13.045 ocupats més i va tancar el mes en 3,32 milions de treballadors per compte propi.

Catalunya creix tres vegades més que Madrid

El creixement de l’ocupació va ser unànime en totes les comunitats autònomes. Catalunya va ser la segona que, en termes absoluts, més ocupació va crear respecte al mes anterior; només per darrere de les illes Balears. El component estacional va marcar els registres, fins al punt que Catalunya va guanyar tres vegades més ocupats que la Comunitat de Madrid. Les quatre províncies catalanes van veure incrementada la població treballadora en 49.977 ocupats, fins a un total de 3,48 milions d’ocupats. Catalunya, igual com el conjunt d’Espanya, encara no ha recuperat els nivells d’ocupació de l’estiu previ a la pandèmia i per a això falta 23.038 afiliats a la Seguretat Social més.

Temes:

Ocupació Atur