Nascuts entre 1950 i 1975

Escrivá adverteix que els ‘baby boomer’ hauran d’assumir una retallada a la seva pensió

  • El ministre planteja «opcions: una pot ser un petit ajust a la seva pensió, que seria molt moderat, o alternativament podrien treballar una mica més»

Escrivá adverteix que els ‘baby boomer’ hauran d’assumir una retallada a la seva pensió

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dijous que la posada en marxa del nou mecanisme d’equitat intergeneracional suposarà per a la generació del ‘baby boom’ (nascuts des de finals de 1950 a mitjans de 1970) «un petit ajust a la seva pensió».

En una entrevista a TVE, el ministre ha explicat que aquesta generació, anomenada ‘baby boomers’, és «més ampla» i haurà d’assumir «una mica l’esforç que cal fer de moderació de la despesa en pensions durant un període concret de temps». Per això planteja que podran «triar entre diverses opcions: una pot ser un petit ajust a la seva pensió, que seria molt moderat, o alternativament podrien treballar una mica més».

Per Escrivá, Espanya «no té un problema agut de pensions», sinó «un problema conjuntural» per afrontar l’increment de la despesa que suposarà la jubilació d’aquesta generació, ja que després es corregirà sol.

Foto de la firma

L’acord que avui segellen Govern i agents socials amb el primer paquet de mesures de la reforma de les pensions contempla la substitució del factor de sostenibilitat per un nou mecanisme d’equitat intergeneracional que estarà definit en cinc mesos i que començarà a aplicar-se el 2027.

Notícies relacionades

El mecanisme d’equitat intergeneracional substituirà el factor de sostenibilitat de la reforma de 2013, un element «mal definit» perquè vinculava les pensions «a l’esperança de vida a tots i de manera indefinida», ha explicat.

La reforma de pensions entrarà en vigor «a final d’any», ha dit el ministre, que ha calculat que entrarà al Congrés a principis de setembre i «podrà estar vigent en alguns elements centrals ja l’any que ve». D’aquesta manera, les pensions començaran el 2022 revaloritzant-se amb l’IPC de 2021, ha deixat clar el ministre, de manera que «els pensionistes no hauran d’estar pendents cada any de veure què decideix en Pressupostos cada Govern».