reforma agrícola

Els Vint-i-set donen llum verda a la reforma de la política agrícola comuna

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, qualifica l’acord d’«històric» i «equilibrat»

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est  trabajando para li191004105050

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est trabajando para li191004105050 / Eduardo Parra - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La reforma de la política agrícola comuna (PAC) acordada divendres entre els negociadors del Consell (governs) i el Parlament Europeu ja té llum verda dels ministres d’Agricultura de la Unió Europea (UE). Els Vint-i-set han aprovat aquest dilluns els tres reglaments que permetran impulsar una política més verda, justa i eficaç en el futur, i que inclou per primera vegada els anomenats ecoesquemes per incentivar els agricultors a utilitzar pràctiques agrícoles més ecològiques. La nova PAC començarà a aplicar-se el 2023 i els governs europeus tindran fins a finals d’aquest any per presentar davant la Comissió Europea els plans estratègics nacionals.

«És la reforma més gran de la PAC des dels anys 90 i busca garantir un sistema alimentari europeu més sostenible, just i inclusiu», ha celebrat la ministra d’Agricultura portuguesa i presidenta de torn del Consell, Maria do Céu Antunes. «Gràcies a la reforma, la futura PAC millorarà el medi ambient, el clima i el benestar dels animals i serà més favorable per als agricultors», ha valorat el comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski que ha recordat que el problema actual és que l’agricultura «és cada vegada més intensiva», amb un nombre d’explotacions agrícoles perdudes en els últims anys molt gran, en total 4 milions de petites explotacions en 10 anys. «Això és negatiu. Hem de protegir-les, donar-los una oportunitat, no només d’existir sinó també que es desenvolupin», ha indicat.

La principal novetat de la reforma gira entorn de la creació dels anomenats ‘ecoesquemes’. Es tracta d’un nou instrument destinat a incentivar i premiar els ramaders i agricultors que utilitzin pràctiques beneficioses per al medi ambient i el clima en la seva producció com el guaret, l’agricultura ecològica o de precisió, entre d’altres. Qui opti per aquest tipus de pràctiques podrà optar a més subvencions que la resta. Segons el reglament, el 25% de les ajudes directes de la PAC –a mig camí entre el 20% que demanaven els governs i el 30% que exigia l’Eurocambra– hauran d’estar destinades als ecoesquemes tot i que hi haurà un període de flexibilitat durant els dos primers anys.

Recolzament a joves agricultors

La nova reglamentació també inclou exigències per millorar el recolzament als joves agricultors i petites explotacions, així com les condicions de treball. Per exemple, no hi haurà un límit màxim de 100.000 euros per explotació, però els estats membres hauran de destinar almenys el 10% dels pagaments directes nacionals a recolzar les explotacions més petites. A més, un mínim del 3% dels pagaments directes haurà d’anar a ajudar els joves agricultors mentre que un mecanisme connectarà, voluntàriament des del 2023 i obligatòriament des del 2025, els pagaments de la PAC de manera que sigui més fàcil castigar les vulneracions de la legislació laboral i social.

Notícies relacionades

«No ha sigut fàcil, han sigut sis presidències (europees). Per a Espanya és un bon acord. Hem vist els nostres objectius complerts», ha valorat el ministre d’Agricultura, Luis Planas, que, igual com la presidència portuguesa, considera «històric» l’acord perquè suposarà un «canvi substantiu» d’enfocament en la gestió de la PAC, que per al període 2021-2027 té un pressupost que ascendirà a 380.000 milions d’euros, dels quals gairebé 47.000 milions seran per a Espanya. Planas, que ha qualificat d’equilibrada la reforma entre rendibilitat de les explotacions i l’ambició ambiental, ha indicat que el següent gran pas serà traslladar a Espanya l’acord aconseguit a escala europea amb l’objectiu d’acabar de definir el pla estratègic nacional espanyol que han d’entregar a l’Executiu comunitari abans del 31 de desembre del 2021. 

«Si hem sigut capaços de fer-ho a Europa, espero i desitjo que siguem capaços de fer-ho a Espanya», ha indicat. Tot i que no hi ha data per a la reunió amb les comunitats autònomes, Planas ha anunciat que es posaran en contacte en 48 hores per convocar una reunió sectorial. «Estem veient possibilitats d’agenda i demà passat en definirem la data exacta però tindrà lloc el mes de juliol», ha explicat.