Belarra llança una contraproposta

Unides Podem rebutja la proposta del PSOE de congelar els lloguers

  • Els morats presenten una «contraproposta» a Ábalos per reduir el preu dels immobles

  • El ministre de Transport recorda als seus socis que «frenar» la pujada suposa complir el seu acord

Unides Podem rebutja la proposta del PSOE de congelar els lloguers

Ricardo Rubio / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

¿Com regular el preu dels lloguers? Fa gairebé un any que el PSOE i Unides Podem estan embrancats en aquesta discussió i no sembla que hagin d’arribar a un acord pròximament. Lluny d’això, socialistes i morats han deixat clar aquests dies que no estan disposats a cedir davant el seu soci. El ministre de Transport, José Luis Ábalos, va defensar dimecres passat la seva idea de congelar els preus en aquelles zones amb un mercat tensat. El sector morat de l’Executiu rebutja de ple aquesta mesura. A última hora de la tarda de dimecres, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va enviar una «contraproposta» a Ábalos per «abaixar» els preus, segons fonts d’Unides Podem.

Després de mesos encallats en la negociació i incomplint els terminis que s’autoimposava, el Ministeri de Transports va moure fitxa la setmana passada. La proposta que el Departament d’Ábalos va fer arribar als morats consistia a impedir que els propietaris puguin apujar el preu dels lloguers, ja sigui al renovar un contracte o al firmar-ne un de nou, en aquelles zones que es declarin tensades durant tres anys. Fonts morades asseveren que aquesta mesura «resulta insuficient per tancar la negociació».

En l’entorn de Belarra, que va rellevar Pablo Iglesias en aquest estira-i-arronsa, exigeixen que es compleixi «la baixada dels preus pactada entre els socis». Malgrat que l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Iglesias el desembre del 2018 només esmenta «posar sostre a les pujades abusives de preus», els dos dirigents van rubricar un pacte l’octubre del 2020 lligat als Pressupostos Generals de l’Estat en el qual es parla de «mecanismes de contenció, o eventualment baixada dels preus». En aquest sentit, fonts morades expliquen que la nova proposta de Belarra «sí que inclou un mecanisme per abaixar els preus del lloguer».

La proposició de l’acabada d’elegir secretària general de Podem detalla que els nous contractes de lloguer, a les zones tensades, s’hauran d’adequar als índexs de referència de preus del Ministeri de Transports. D’aquesta forma, si un propietari renova o firma un nou contracte haurà de rebaixar el preu fins al límit marcat. A més, plantegen que si el preu del contrari anterior estava per sota de l’índex l’hauran de mantenir igual.

Posicions allunyades

No obstant, la posició dels morats està bastant allunyada de la que esgrimeix Ábalos. El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana va admetre dimecres passat en el Congrés que en tema de vivenda no es pot deixar «tot al mercat», però el seu plantejament no va més enllà de congelar els preus. Segons va explicar a la Cambra baixa, el seu departament està treballant en «diferents instruments per regular temporalment els lloguers en zones concretes» per «frenar les pujades abusives». No obstant, el dirigent socialista va deixar clar que l’objectiu és «contenir els preus dels lloguers». Res va dir d’abaixar-los.

Notícies relacionades

Hores després, en una compareixença en el Congrés per informar del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Ábalos va deixar encara més clara la seva opinió: «Si em pregunten si complirem l’acord de Govern li dic que sí. En aquest acord posa frenar les pujades abusives. I això farem: frenar les pujades abusives». La seva proposta de la setmana passada de congelar els preus anava en aquesta línia i va suposar un pas inèdit per part dels socialistes per buscar l’entesa. «El PSOE ha cedit a la proposta d’Unides Podem», van assegurar fins i tot fonts del partit morat. Fins al moment, el responsable de Transports havia posat sobre la taula un pla amb suculentes deduccions fiscals per als arrendataris que abaixessin els preus.

«Estem intentant buscar una fórmula en la qual tots ens trobem i ens reflectim», va apuntar també Ábalos sobre la negociació amb els seus socis en el Govern. No obstant, el ministre de Transport va deixar caure que trobar aquesta equació que acontenti tothom és complex i va anunciar que, davant el retard de la llei de vivenda, el Consell de Ministres aprovarà un reial decret que converteixi en «estructural» la prohibició dels desnonaments de famílies vulnerables sense alternativa habitacional. Aquesta mesura, inclosa en l’escut social que va desplegar el Govern durant els primers mesos del coronavirus i font de conflictes d’Iglesias amb el PSOE, expirarà el pròxim 9 d’agost.