Mercat de vivenda

El PSOE frena el pacte per regular els lloguers que anhela Iglesias

  • El ministre de Transport proposa una deducció fiscal de fins al 90% en zones tensades

  • L’encara vicepresident rebutja l’última oferta del PSOE perquè deixa fora la limitació dels preus

MADRID 22 12 2020 POLITICA  Rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros que la ofrecieron   la vicepresidenta primera del Gobierno Carmen Calvo   la ministra portavoz y Hacienda Maria Jesus Montero y el ministro de Transporte  Movilidad y Agenda Urbana  Jose Luis Abalos   Imagen DAVID CASTRO

MADRID 22 12 2020 POLITICA Rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros que la ofrecieron la vicepresidenta primera del Gobierno Carmen Calvo la ministra portavoz y Hacienda Maria Jesus Montero y el ministro de Transporte Movilidad y Agenda Urbana Jose Luis Abalos Imagen DAVID CASTRO / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Miguel Ángel Rodríguez

Es complica un dels desitjos manifestats per Pablo Iglesias dilluns passat, el de sortir de La Moncloa rumb al Parlament madrileny amb una proposta de llei de vivenda pactada amb els socialistes i que reguli el preu del lloguer. El PSOE i Unides Podem van fer un altre intent d’acostar postures aquest dimecres, en l’enèsima reunió entre l’equip del ministre José Luis Ábalos i un altre morat encapçalat per Ione Belarra. No va ser possible. Els d’Ábalos van posar ja sobre la taula una proposta formal de projecte legislatiu que, entre altres coses, ofereix suculentes deduccions fiscals als arrendataris que baixin els preus, fins al 90%, però sense arribar a posar-los un límit final. El pas endavant dels socialistes no és suficient per als seus socis de coalició, que asseguren que comencen a desesperar-se davant l’«incompliment» del pacte de govern per part del PSOE. Per la seva banda, els de Ferraz no semblen estar disposats a no afluixar la corda en aquesta qüestió en vigílies d’acomiadar-se d’un Iglesias que aviat serà candidat a Madrid.

Així, després de setmanes de discussions i acusacions creuades, la negociació continua enverinada. No va servir de gaire que els representants del Ministeri de Transports deixessin per escrit una proposta, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que busca estimular l’oferta de vivendes de lloguer a partir d’un sistema de bonificacions en l’impost sobre la renda (IRPF) per al llogater. 

Aquesta iniciativa d’Ábalos rebaixa del 60% al 50% l’actual deducció general per lloguer de vivenda i a partir d’aquest nou percentatge estableix el següent sistema de bonificacions addicionals: una bonificació extra del 40% si redueix un 10% el preu d’un immoble situat en una zona tensada; una deducció del 10% si lloga la vivenda a un preu limitat per una norma jurídica o recentment habilitada; una desgravació del 70% si els arrendataris són joves d’entre 18 i 35 anys o un plus de bonificació del 20% si l’immoble s’incorpora en el mercat de vivenda de lloguer habitual.

Punxar la bombolla

L’equip negociador d’Unides Podem, comandat per Belarra –futura ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i responsable de la negociació sobre vivenda sigui quina sigui la seva durada–, va rebutjar taxativa l’última oferta. Segons el parer dels morats, el PSOE segueix incomplint l’acord de legislatura i les Directrius Generals de l’Estratègia Espanyola de Desenvolupament Sostenible el 2030, aprovat pel Consell de Ministres al març. «L’oferta del PSOE consisteix a dedicar recursos públics a assumir, per part de tots els contribuents, les rebaixes en la renda que realitzi qui tingui una vivenda de lloguer», van criticar fonts de la formació morada.

Notícies relacionades

«La proposta del PSOE, a més, no recull cap mesura dirigida als grans propietaris [...] que podrien continuar cobrant lloguers abusius com fins ara i especulant amb el dret a la vivenda», van apuntar les mateixes veus abans de lamentar que «els socialistes sucumbeixin a les pressions de la patronal immobiliària» i intenti que «la bombolla del lloguer» se sostingui amb fons públics.

Proposta «ambiciosa»

Des del punt de vista del Ministeri de Mobilitat, no obstant, la proposta formulada és «ambiciosa» i pot ser qualificada com «una de les més avançades d’Europa», a l’incorporar «mecanismes per frenar les pujades de lloguer abusives i un conjunt de mesures per afavorir l’oferta de vivenda en condicions assequibles per a les persones amb menor renda i especialment la població jove i els col·lectius més vulnerables». Però Podem no cedeix, de foment els socialistes tampoc i, per tant, s’allunya el somni de Pablo Iglesias de marxar amb un projecte de llei acordat. S’ha de veure si, com en les altres coses, aquí també hi ha un gir de guió d’última hora.