Servei essencial

Les elèctriques aprofiten la confusió en la llum amb tarifes ‘fixes’

Les tarifes de la llum estables durant un temps ampli tornen a sortir a la llum en ple pic de preus de l’electricitat en el mercat majorista i l’entrada en vigor de les noves tarifes que diferencien el preu segons l’hora 

Un técnico revisa los contadores de electricidad

Un técnico revisa los contadores de electricidad / Archivo

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La coincidència entre l’entrada en vigor de les noves tarifes de la llum i l’increment dels preus en el mercat majorista, amb un megawatt-hora per sobre dels 80 euros, ha posat de ‘moda’ la factura elèctrica, amb debats i converses entre amics i familiars. I les elèctriques aprofiten la conjuntura amb tarifes ‘fixes’ que no distingeixen entre hores per captar clients, tot i que no es tracta necessàriament de tarifes més barates, sinó que en molts casos poden ser fins i tot més cares, depèn de cada consum. 

Un exemple és el cas de Naturgy amb la seva tarifa plana Zeenn. «La tranquil·litat al pagar la mateixa quota cada mes», diu l’eslògan de la companyia que ofereix al contractar-la un mes gratis de llum i un altre mes gratis d’HBO. La comercialitzadora fa una oferta personalitzada segons el consum dels últims 12 mesos del client i manté la mateixa quota durant tot l’any, sempre que no se superi en un 30% el consum de l’any anterior, cas en el qual caldria portar a terme una regularització de l’import. 

Molt semblant a la tarifa One Luz d’Endesa que estableix un preu fix per kilowatt-hora cada mes. «Una rentadora posada de matinada et suposarà la mateixa despesa que si la poses al migdia», apunta l’energètica en la seva oferta. «És per a qui vol despreocupar-se i pensar només en una factura de la llum barata», afegeix. Iberdrola també compta amb una proposta similar, es diu ‘Pla estable’ i també suposa una tarifa fixa de l’electricitat. 

Marge de benefici

Les ofertes amb preus estables durant un termini de temps molt ampli no solen ser les més barates de totes les possibles, sinó més aviat al contrari, ja que les companyies elèctriques han d’establir un marge de benefici prou ampli perquè puguin aguantar les fluctuacions que té el preu de l’electricitat al mercat majorista.

Les ofertes d’aquestes tres companyies formen part de la proposta de comercialitzadores del mercat lliure, però les comercialitzadores de referència també ofereixen contractes de llum amb un preu estable durant un període de temps llarg que també són més cares de l’habitual. 

Notícies relacionades

De fet, les comercialitzadores de referència han de fer obligatòriament una oferta alternativa al PVPC, la tarifa regulada, per a aquells consumidors que puguin acollir-s’hi, amb un preu fix de l’energia durant un any (sense que aquest sigui un preu regulat). L’objectiu és donar la possibilitat al client de tenir un preu més estable que no variï cada mes, com passa amb les tarifes regulades.

No obstant, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), «els preus d’aquestes ofertes solen ser més elevats que les ofertes fetes per les comercialitzadores lliures del grup de la comercialitzadora de referència». Un fet que no ha evitat que el nombre de consumidors acollits a aquesta opció, tot i que sigui baix en comparació amb el conjunt del mercat al tractar-se només de 10.000 usuaris, s’hagi multiplicat per un 2,5 el 2019, segons exposa el regulador que presideix Cani Fernéndez a l’últim informe publicat sobre el mercat minorista de l’electricitat que analitza el mercat l’any 2019. Per això, la CNMC demana al Govern l’eliminació d’aquesta obligació que considera innecessària.